De multe ori când un dinte doare majoritatea se gândesc la antiinflamator. Dacă tot nu trece, luăm repede antibiotic. Și asupra acestui aspect aș vrea să mă opresc și să detaliez un pic.
De ce apar durerile de dinți? De obicei, este vorba de o carie mare care, datorită faptului că este netratată, ajunge la nerv. Și de aici încep durerile.
Alte cauze ar putea fi traumatismele, infecții la vârful rădăcinii ignorate mult timp, fracturi.
Caria este cea mai frecventă afecțiune în sfera stomatologiei. Ea apare din mai multe cauze, cele mai frecvente fiind reprezentate de igiena orală precară, consum crescut de alimente bogate in zahăr, fumatul și altele. Înainte de apariția cariei dentare apare placa dentară care reprezintă un biofilm subțire format prin acumularea bacteriilor, resturilor alimentare și salivei. Este important ca această afecțiune să fie depistată din timp și tratată, astfel vor fi evitate durerile cauzate de caria dentară.
Durerile din sfera orală pot fi datorate, după cum am spus mai sus, mai multor factori. Este foarte important să se pună diagnosticul corect și astfel să tratăm ce și mai ales cum trebuie.
Cum prevenim durerile de dinți? Foarte simplu, prin vizita periodică la medicul stomatolog. Dacă efectuăm controlul cel puțin anual problemele vor fi depistate din timp, cariile tratate când sunt încă mici și distrucția nu este mare, infecțiile de la vârful rădăcinii tratate înainte să ne umflăm și să nu știm de ce..
Cum tratăm durerile de dinți? Și răspunsul la acestă întrebare este tot prin vizita la medicul dentist care poate stabili cauza durerii și astfel primim tratamentul corect. Dacă luăm fără indicația medicului anitbiotic există riscul să creștem rezistența și atunci când va fi cu adevărat nevoie de antibiotic acesta nu va mai fi eficient. Un alt risc este acela ca durerea să reapară după o perioadă deoarece nu am tratat problema/cauza ci am luat pastile pentru a temporiza.
Dacă este vorba de o carie medicul va curăța dentina alterată și dacă este la distanță de nerv va pune o obturație (plombă). Dacă această carie este atât de profundă încât ajunge până la nerv va trebui să vă adresați unui medic endodont pentru tratamentul de canal. Dacă însă aveți o infecție la vârful rădăcinii aceasta are rezolvare tot printr-un tratament/retratament de canal, deci tot la medicul endodont va trebui să ajungeți.
Recomandarea este să mergeți din timp la medic astfel încât de Sărbători să nu fiți nevoiți să mergeți la urgențe. Și mai ales să nu luați medicație fără să consultați un medic care să știe ce să vă recomande pentru problema pe care o aveți.
De asemenea, pentru că mesele se vor îndesi, vă recomand să spălați dinții după fiecare masă, sau măcar de 3 ori pe zi, să folosiți ața dentară, deoarece majoritatea cariilor cu risc se află interdentar (între dinți) și să folosiți și apa de gură. Nu uitați să folosiți tehnicile corecte de periaj!
Vă urez Sărbători fericite și fără dureri ” de dinți”!
Interesant! Preventia este practica medicala occidentala.
Great website! It looks extremely expert! Keep up the great work!