De suflet

Anul fără rezoluții

Și iată că bate la ușă noul an…2019…oare ce ne va rezerva? Oare ce ne așteaptă? Oare cum va fi? Oare vom avea multe încercări, obstacole, provocări de înfruntat?

Nu știu. Dar știu că sunt pregătită pentru orice mă vă aștepta. Sper! Mi-aș dori să fie un an mai bun decât cel care tocmai se incheie, din multe puncte de vedere. A fost un an dificil, plin de teste, din care sper că am învățat ce era de învățat. Am speranța că lucrurile vor merge spre bine în 2019.

De obicei la sfârșit de an îmi făceam lista de rezoluții pentru anul ce urmează, adică tot ce doream eu să realizez. Anul acesta ultimele zile m-au prins cu alte și alte treburi și gânduri și am tot amânat să scriu lista până la ideile bune care se tot lăsau așteptate… Și deja azi am intrat în panică! Nu am listă cu rezoluții, ce mă fac?? Parcă nu mai aveam nici o axă de ghidare pentru anul viitor…. Panică!

Și totuși m-a salvat un articol pe care am avut norocul să îl citesc azi, pe ultima sută oarecum. Se pare că până la urmă nimic nu este întâmplător….

Articolul este de fapt extras dintr-o carte care se numește ,Atomic habits, scrisă de James Clear. Și spunea cam așa: nu este nici o problemă dacă nu v-ați setat țelurile pentru anul viitor, mult mai important decât țelurile în sine sunt, cum spune el, the system, adică mult mai important este cum ajungi acolo. Scria, de exemplu, cum nu țelul îi diferențiază pe învingători de învinși. Toți participanții la Jocurile Olimpice au același țel, și anume să câștige. Și atunci ce face diferența?

Diferența o face suma lucrurilor pe care le faci ca să îți atingi țelul. Dacă ne concentrăm doar pe rezultatul final, ce ne motivează, după ce ne atingem țelul, să mergem mai departe?

La fel cum și ideea conform căreia se formează un conflict pentru că funcționează așa: dacă atingem țelul este un succes, dacă nu îl atingem este eșec.

 

Așadar, după ce am citit acest articol m-am mai liniștit. Sper că nu sunt singura care nu și-a scris rezoluțiile pentru anul 2019. Dar am în cap o idee destul de clară despre ce să fac pentru a îmi îmbunătăți câteva aspecte din viață. Și îmi propun să îmi monitorizez evoluția și să fiu cu încă un pas, sau poate mai mulți, mai aproape de țelul acela… Dar importantă este rutina, dacă o putem numi așa, ce facem ca să ajungem acolo? Cum ne îmbunătățim performanța, indiferent de domeniul în care activăm?

 

Voi ce v-ați propus pentru anul 2019? Ce planuri mărețe aveți?

Indiferent dacă ați ales să mergeți pe varianta de rezoluții sau drumul până la a atinge un obiectiv, vă doresc să aveți un an plin de sănătate, să vi se întâmple lucruri mărețe și să găsiți bucurie în tot ce este în jurul vostru!

 

Ps: ideea care mi-a plăcut tare și o voi aplica este acel borcan în care vom pune în fiecare săptămână/lună un bilețel pe care vom scrie ce lucru bun ni s-a întâmplat. Și la sfârșitul lui 2019 golim borcanul și citim toate bilețelele și va fi mai ușor să găsim motive pentru a fi recunoascători pentru tot ce primim!

 

La mulți ani!

 


foto pixabay

Tagged , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *