Tips & Tricks

Bonă, bunici sau creșă?

Este o întrebare dificilă pentru cei mai mulți dintre noi. Cu siguranță răspunsul agreat de toate mamele este EU. Și cu siguranță că unui copil îi este cel mai bine lângă mama sa. Bineînțeles că nu facem referire la cazurile cu mame alcoolice, narcomane, abuzive etc.

Cel mai frumos lucru din lume este să fii alături de copilul tău, să îl vezi cum crește. Să vezi toate etapele, toate lucrurile noi pe care le învață, să îi vezi primii pași, să îi auzi primele cuvinte, primele întrebări, primele interacțiuni cu jucăriile.

Dar ce se întâmplă dacă mama chiar nu își poate permite să stea acasă? Din diverse motive. Și nu cred că ar trebui să judecăm. Fiecare dintre noi avem viața noastră pe care știm cum să o prioritizăm și știm că uneori oricât de tare am vrea să facem un lucru efectiv nu se poate. Ce alegem? Care este cea mai bună variantă?

 

Să discutăm un pic….

Bona… din punctul meu de vedere poate este cea mai de puțin dorit variantă. Eu nu m-aș simți comod să îmi las copilul cu un străin în casă, cu toate recomandările bune. Sper să nu fiu niciodată pusă în această situație. Probabil că este o paranoia personală :)). Dar știu de altfel destul de multe mămici care ți-au lăsat copiii cu bone și totul a mers foarte bine, copii sunt fericiți, se dezvoltă frumos și știu multe lucruri. Deci se poate și este o variantă bună, dacă ai noroc să găsești pe cineva bun și dedicat.

 

Bunicii… Aici cred că dezbaterea este lungă. Sunt bunici și bunici. În primul rând sunt bunici cârora le place să stea cu nepoții și sunt dedicați acestei meserii și sunt bunici care evită să rămână singuri cu copiii. Apoi sunt bunici care se mai lasă modelați pe alocuri și sunt bunici care o țin pe a lor și nu poți negocia deloc cu ei. Și mai sunt și bunici ascultători. Ups! Asta nu cred că există, așa cum nu există nici copil cuminte, și nici nu cred că ne dorim prea tare ca un copil să fie cuminte :)). Când lași copilul cu bunicii ești împăcat că măcar îl/o lași cu cineva din familie, care îl/o iubește și  are responsabilitate mai mare decât o bonă poate. Buba cu bunicii este că…ei bine sunt bunici și asta înseamnă că sunt prea permisivi, îți ignoră uneori autoritatea în fața copilului și lasă copilul să facă lucruri pe care sigur pe tine nu te-au lăsat să le faci când erai mic :)). Dar cei mici se distrează pe cinste la bunici și nu ar mai pleca de acolo! Cred că este o relație tare specială și plină de cea mai sinceră iubire din ambele părți.

 

Creșa…. Mie îmi place să îi spun grădiniță, chiar dacă bubulina are doar 2 ani și termenul corect ar fi de creșă. Pentru noi a fost cea mai bună alegere să o dăm la grădiniță și spre norocul nostru am găsit și una bună. Bunicii sunt în alt oraș, ar fi fost greu să stăm împreună și deci varianta a fost ca după 2 ani să meargă la grădiniță. În weekend ne distrăm toți, inclusiv cu bunicii și vacanțele bineînțeles sunt pentru bunici :). A. s-a adaptat repede la grădiniță. Acum îi place tare mult să meargă la copii. Momentan este bolnavă deci stă acasă, dar zilnic întreabă dacă astăzi mergem la copii și de ce nu mergem nici azi? Zilnic vine cu câte un cântecel nou învățat. Se pare că muzica îi place tare mult și orice este pe ritm de muzică reține ușor.

 

Important este ca înainte să luați o decizie de genul acesta să vă gândiți bine, întrebați, strângeți păreri dar în final alegeți ce este mai bine pentru familia voastră. Și dacă unui copil nu îi place la o grădiniță și nu vrea să meargă atunci este o problemă și cel mai probabil eu aș schimba grădinița. La noi asta a funcționat. Înainte de orice decizie cântăriți bine tot și gândiți-vă și la voi și la copil. Varianta cea mai bună este unică de la familie la familie. Poate știți o doamnă drăguță care a avut grijă de alți copii și o vreți ca bonă. Poate aveți bunici iubitori în preajmă sau poate ați vizitat o grădiniță care vi se pare că îi va permite copilului vostru să înflorească.

 

Să aveți săptămână ușoară și cu alegeri bune!


foto unsplash

Tagged , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *