Peripetii, Tips & Tricks

Bucătărim cu drag și spor!

Ce poate fi mai relaxant pentru o zi de luni decât…..niște biscuiți făcuți în casă? Bine, poate că nu sună foarte relaxant pentru toată lumea, dar în apărarea mea să știți că i-am făcut duminică, bineînțeles cu ajutorul bubulinei.

Când nu am inspirație deloc și mă gândesc oare ce să mai fac de mâncare să știți că apelez la www.flaveur.ro. Încă de când am început cu diversificarea merg acolo și caut rețete. Puteți găși rețete pentru toate vârstele, începând de la 6 luni ale copilului. Și ce este și mai frumos este că veți găsi și rețete pentru intoleranță la lactoză, sau mai bine spus la categoria ,fără lactate, și rețete vegane de exemplu.

Când intrați pe site veți găsi în bara de sus organizarea site-ului, dacă putem spune așa. Găsiți rețete pentru mari și mici, rețetele pentru cei mici sunt puse pe categorii: mic dejun, supe și ciorbe, torturi și prăjituri etc. Aveți și un top al rețetelor și să știți că eu mereu găsesc inspirație acolo! :))

Dacă vă vine să credeți, până să citesc pe Flaveur nici nu știam ce este karobul….trebuie să recunosc că am evoluat în ale bucătăriei bebelușești! 🙂

Tot pe site găsiți și recomandări ale OMS în ceea ce privește diversificarea. Mai sunt și niște grupuri în care vă puteți înscrie, care vă sunt tare de ajutor la început de drum: Intre MameBebelusi – diversificare si retete FlaveurFlaveur – retete culinare pentru parinti, Flaveur – Mamici din alte tari

 

Am testat multe rețete de pe site și au ieșit foarte bine. Cred că o singură dată nu mi-a ieșit ceva și le-am scris fetelor care mi-au răspuns rapid și am înțeles unde era problema până la urmă. Data următoare a ieșit bine. Ce îmi place este că au explicații detaliate, adică numai bune pentru cei ca mine care până la copil nu au gătit mare lucru dar au voință! 🙂

Și după cum spuneam, weekendul acesta am făcut biscuiți, pentru care am avut energie și răbdare să pozăm etapele. Biscuiți 100/100 se numesc. Sunt preferații bubulinei și când are chef de ceva bun sau pur și simplu să se înveselească, ne luăm echipamentul și facem biscuiții cu brânzică. O altă prăjitură preferată de bubulină este clătita fructată. Nu știu dacă să o încadrez la prăjitură, dar ce este cert este că a avut un succes foarte mare încă de la prima linguriță.

 

Biscuiții sunt super simplu de făcut: 100g făină, 100g unt ( primele dăți am făcut cu 100g unt dar apoi am decis să pun mai puțin pentru că bubulina îi mănâncă aproape pe toți,  deci puteți adapta) și 100g brânză. Simplu, nu? Ultimele dăți am pus untul rece dat pe răzătoare și au ieșit foarte interesant, aproape ca un foietaj. Aș putea să le spun foietajo-biscuiți. Da, știu, nu este un cuvânt…dar cam așa au ieșit. La primele încercări am pus untul la temperatura camerei și ieșeau mai mult cu textură de biscuiți. Cred că depinde foarte tare și de brânza folosită. Noi nu avem multe variante pentru că am folosit brânză fără lactoză, date fiind problemele bubulinei. Nouă ne plac mai mult cei care seamană cu un aluat de foietaj.

Se amestecă aceste ingrediente și se lasă la frigider o oră, dacă aveți răbdare. Noi ne-am tot învârtit pe lângă frigider și deci a stat bila de aluat doar vreo 40 de minute. Apoi am făcut forme așa cum vedeți în pozele de mai jos, i-am uns cu ou, am pus semințe de susan și la cuptor cu ei. Cât i-am lăsat? Asta este greu de precizat, depinde de cuptor. De obicei îi pun la 180 grade și durează cam 30-40 minute… Cuptorul meu este pe gaz și când ajunge la temperatură își micșorează flacăra. Deci asta înseamnă că de obicei las totul mai mult pentru că se fac mai greu și dacă dau focul mai tare se ard……

 Așa arată bila de aluat  pe care am ținut-o la frigider 

Ștampilăm biscuiții

Îi mirosim

Ungem biscuiții cu ou 

Și sunt gataaaa!!!

 

Clătita fructată….aaaaa ce deliciu! Am fost un pic sceptică la început, nu înțelegeam cum să iasă bună….Este o rețetă inedită și sunt curioasă dacă o încercați să îmi spuneți părerea. Rețeta este aici. Rezultatul nu a mai rezistat până la proba pozei la fel ca și etapele pe care le-am făcut eu pentru că bubulina făcea mâncare la cuptorul ei, deci am pierdut un ajutor de bază dar m-am descurcat. Așa de bine încât rezultatul a fost devorat :)).

 

Alte rețete care mie mi se par delicioase și le mănânc și eu cu plăcere împreună cu bubulina sunt: budincopizza (yuuuumyyyy), pâinici mic dejun pe care le mâncăm oricând!!, miniomlete cu ardei, ceapă și ce mai vreți voi să puneți și le poate mânca toată familia, prăjitura răsturnată cu ananas care a fost tortul de 2 ani al bubulinei și s-a mâncat tot!, cheesecake raw vegan care a fost tortul de 1 an și la fel a avut mare succes.

Pe listă sunt ceva gustări cu tapioca (am văzut că sunt multe), pâinici marocane (arată minunat dar oare se fac greu?), orez cu șarlotă de portocale și banane.

Atenție! Eu gătesc pentru un copil de 2+. Nu știu ce vârste au piticii de acasă de la voi, așadar vă rog să vă uitați cu atenție la ingrediente și să verificați dacă sunt pentru vârsta respectivă! Atenție la sare, zahăr, uleiuri mai ales la prăjit, sucuri de fructe care nu sunt nici pe departe așa nutritive cum considerăm, ba din contră sunt multe calorii odată și fără mare aport nutrițional.

În alimentația bubulinei am introdus sarea la aproape 2 ani, zahăr nu folosim deloc, în schimb folosesc pentru îndulcirea preparatelor miere, pastă de curmale sau banane, unde se poate. Nu prăjesc nimic pentru ea, și de multe ori nici pentru noi. Nu îi dau suc.  Mierea este periculoasă introdusă prea devreme, deci cel mai bine după 1 an. Eu i-am dat chiar la 1 an și jumătate. În rest, țineți-vă informate, mămici de pitici!

 

 


 

Tagged , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *