Tips & Tricks

Când mai au timp mămicile?

cafea-tava-cufarul-annei

Ah momentele de relaxare… Să bei o cafea în timp ce citești o carte… Să te uiți la un film interesant… Când a fost ultima dată când ați făcut asta?

Da știu foarte bine că trebuie să ne acordăm și timpul nostru după ce devenim mămici, să acordăm și timp soțului, dar găsim atât de mult timp??

Cel puțin în primele luni, când este totul nou, este destul de greu să prioritizezi. Parcă nu știi ce să faci mai întâi…hainele se adună și trebuie spălate așa că dacă tot ești acasă de ce nu? Mâncare? Da parcă ai mânca și tu ceva și faci repede ceva să fie pentru 2 zile. Curățenie? Parcă ar avea covorul nevoie de aspirator….cum de se adună scamele așa de repede??? Sunt lucruri pe care sigur nu le observai când mergeai la serviciu dimineața și veneai seara. Parcă nici nu erau așa de importante. Acum dintr-o dată sunt importante și parcă te tot gândești la ele dacă nu le faci….

Ei bine, nu sunt nici importante și nici nu se termină lumea dacă pui aspiratorul mâine sau dacă face soțul asta cand ajunge acasă. Și hainele pot aștepta incă p zi să fie puse în mașina de spălat. Chiar de soț, de ce nu? Cât despre mâncare….eu am avut șansa să am un soț care gătește, și încă foarte bine.

Și totuși cum ne facem timp pentru noi?? Este destul de important pentru sănătatea noastră să încercăm să gasim timp să facem ce ne place. Poate îți place să citești. Poate își place să faci poze. Poate își place să scrii. Orice vă face fericite, găsiți timp să faceți!

Este important și pentru noi dar și pentru ceilalți membrii ai familiei. Dacă mama este fericită sunt toți fericiți nu? 🙂

Mie de exemplu îmi place foarte mult să scriu, să citesc, să fac sport. După primele 3 luni de viață ale bubulinei adică după ce ne-am făcut un program și ne-am obișnuit bine unii cu alții, am căutat timp pentru mine. Mai ales în primele luni consider că se poate, mai ales că dorm destul de mult. Și mi-am făcut regula ca să nu treacă nici măcar o zi fără să mulțumesc pentru tot ce am, fără să fac cel putin 30 minute de sport, fără să citesc 10 pagini, fără să scriu cel puțin 2 pagini. Primele două săptămâni au fost tare grele pentru că a fost nevoie de multă voință să pot pune în aplicare toate cele scrise mai sus. Dar în pauzele de la jobul de mămică, mai exact când dormea bubulina, făceam sport. Acesta era primul pe listă. Apoi la fiecare pui de somn mai adăugam ceva din ce îmi propusesem să fac. Să citesc, să scriu. Dimineața v-am spus că era ceas, la 7.30 aveam trezirea încă de când era în burtică. Reușeam de cele mai multe ori să mă trezesc cu puțin timp înainte și să fac o cafea pe care să o savurez uitîndu-mă pe geam, echivalent pentru mine cu a îmi goli mintea și a spune , Mulțumesc pentru tot ce am primit!,.

Este greu dar nu imposibil. Sper că toate mămicile să își găsească timp pentru ele. Măcar o oră. Să faceți ce vă place. Da știu că și a sta cu propriul copil este minunat și îți umple sufletul de bucurie dar să faceți ceva care să vă deconecteze un pic. Să luați o pauză mică pentru că știu că o merităm! Și să fiți perseverente. Să încercați să găsiți timpul acesta al vostru în fiecare zi, în fiecare zi. Să nu renunțați pentru că sunt vase de spălat sau sunt haine de călcat sau de pus la mașină. Toate pot aștepta. Și bineînțeles, soțul poate ajuta.

 

Vă urez o seară liniștită iar mâine să fie o zi în care să găsiți timp pentru voi!

Tagged , , ,

2 thoughts on “Când mai au timp mămicile?

 1. Da, ideal e sa fie cum zici tu. Insa stii cum e, fiecare isi seteaza prioritatile in functie de cat de OCD este in legatura cu anumite lucruri :). Eu, spre exemplu, am fost extrem de deficitara la capitolul timp pt mine pana de curand. Si asta pt ca asa se intampla cand prioritatile sunt cele din categoria “curatenie impecabila, mancare cat mai sanatoasa si proaspata cu putinta si in general totul pus la punct azi si nu maine pt ca altfel nu am somn noaptea”.
  Ei, in ultima vreme mi-am impus sa ma relaxez putin in privinta acestor lucruri (desi se mai intampla sa mai deraiez de la ruta uneori), dar ma straduiesc sa mai aman lucruri care nu ar afecta-o pe ea in nicio privinta, astfel incat sa imi acord o ora, doua, trei pt mine (asta dupa ce o culc seara) si sa fac lucruri care sa ma destinda, sa ma deconecteze putin de la iuresul zilnic, in loc sa gatesc, sa fac ordine prin casa, sa calc, etc, cum se intampla de obicei. Inca mai am impulsul acela dimineata de a recupera ce nu am apucat sa fac cu o zi inainte, insa de cand am zilnic materiale de pregatit pt copii, am invatat sa utilizez in mod eficient timpul ramas pt treburile casnice, am alt ritm acum- randament maxim in timpul cel mai scurt.
  Filme…da, imi lipsesc (nu am mai vazut unul de ceva ani, exceptand cinema-ul si filmele pt copii), noi nu ne uitam la tv, mai vedeam cate o comedie pe internet, cand era A.micuta. Nu mai apuc, pt ca orele acelea dupa ce se culca ea le petrec citind cate ceva. Am reluat lecturatul cartilor (in tandem, si C. de asemeni), un lucru pe care mi-l doream mult. Si navigatul pe internet dupa diverse informatii, articole, experiente relatate de diverse persoane care activeaza in domeniul meu, etc. Deocamdata e suficient asa.
  Deci da, este nevoie si de activitati de reconectare cu tine si doar cu tine, de golire a mintii, chiar daca superficial, de tot ce se intampla peste zi.
  Ma bucur sa aud ca tu ai ajuns sa vezi lucrurile asa destul de repede, iar faptul ca faci sport zilnic e iarasi o reusita de care nu stiu cate mame se pot bucura. Anne cred ca iti tine isonul de acum 🙂
  Si nu stiam ca scrii…ca ai o pasiune in privinta asta. M-a surprins ideea cu blogul. Si imi place cum asterni ganduri, sa ai spor, ma bucur sa te citesc!

  1. Buna! Ma bucur ca ma citesti. Da am realizat ca am nevoie de timpul meu destul de repede, avand si un copil energic! :)). incerc sa fac chestia asta in fiecare zi…. uneori imi iese alteori nu dar putem incerca :)). Te pup!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *