Peripetii

Capitală sau provincie?

După o perioadă de pauză am revenit pe blog.

Și mă întrebam zilele trecute….oare ce îi face pe oameni să ia decizia de a veni în București sau a se muta într-un oraș mai mic?

Știu ce m-a făcut pe mine acum 6 ani să părăsesc Bucureștiul pentru a mă muta în Ploiești. Dragostea. Da, unii oameni pleacă în țări străine pentru a își urma dragostea eu am plecat la…..Ploiești. O altă idee care a cântărit mult la vremea respectivă a fost faptul că un proaspăt absolvent are șansă mai mare să lucreze mai mult și să găsească mai repede de lucru în afara capitalei. De exemplu într-un oraș mai mic dar cu potențial. Știu că după facultate mulți dintre foștii studenți abia așteaptă să lucreze. Și bineînțeles, toți angajatorii caută oameni cu experiență. Și așa se creează un cerc vicios… Cum să ai experiență dacă nu ai mai lucrat? Din păcate sunt din ce în ce mai puțini cei care îți dau ocazia să prinzi experiență, te ajută, te susțin, te încurajează. În rest……toți vor oameni cu experiență….

 

Oricum la momentul acela mi s-a părut o alegere foarte bună și așa s-a dovedit a fi. Am cunoscut oameni extraordinari, am lucrat, am învățat foarte multe lucruri. Au fost niște ani în care am acumulat multe cunoștințe și experiență. Acum a venit momentul să mă îndrept spre capitală, orașul din care am plecat. Și sincer să vă spun este foarte ciudat. Este un sentiment ciudat să schimbi locul, să lucrezi cu alți oameni, să ai alți vecini…. Este o etapă nouă și acum este momentul să vedem ce ne oferă Bucureștiul, să vedem pentru ce vin mulți oameni de prin toate colțurile țării aici.

 

Și acum revin la curiozitatea mea: ce îi face pe oameni să aleagă un oraș în detrimentul altuia? Ce îi face pe oameni să aleagă un loc de muncă în detrimentul altuia? Banii? Locul? Oamenii? Dacă ați pleca în altă țară, de ce ați face-o? Doar pentru bani?

Și acum o ultimă întrebare: ce am putea să facem noi, cei care încă mai trăim în România, să fie mai frumoasă, mai pe placul nostru? Cum să începem să facem schimbarea? Până la urmă…..schimbarea începe de la noi, sau cum spunea o vorbă: fi tu schimbarea pe care vrei să o vezi!

 

Să aveți o zi faină! Nu uitați că mâine începe weekendul prelungit sau vacanța de 1 mai!! Ce planuri aveți?

 


foto unsplash

Tagged , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *