Tips & Tricks

Ce cărți citim cu și despre copii?

Astăzi m-am gândit că ar fi interesant să povestim un pic despre cărți. Ce cărți ați citit în ultima vreme și merită citite? Cred că mămicile vor spune că au citit ceva despre copii. Sunt extrem de multe cărți despre parenting, psihologia copilului, rețete pentru copii, jocuri pentru copii, activități montessori etc.

Am făcut o selecție despre cărțile care mie mi s-au părut utile atât pentru mine ca mamă cât și pentru A.

După cum spuneam și la secțiunea despre mine, îmi place să citesc. Deși cărțile despre parenting mi s-au părut tare greu de citit.

Cea mai utilă carte mi s-a părut, până acum, cea scrisă de Alfie Kohn- Parenting necondiționat.

Este ușor de citit, are sfaturi practice și mi s-a părut bună de ținut la îndemână în perioada tantrumurilor. Este o perioadă plină de provocări la care uneori facem față cu greu. Și atunci când ne este greu, respirăm, numărăm până la 10 și încercăm să fim cât de calmi se poate.

Vă redau câteva fraze din această carte:

„…cele două fațete ale parentingului condiționat: retragerea iubirii (pedeapsa) și întărirea pozitivă (recompensa) „

„ un stil de parenting mână de fier nu promovează ci subminează dezvoltarea morală a copiilor „

„….un copil se naște…… cu abilitatea de a lua decizii pentru a își împlini nevoile „

„…de fapt ei ar trebui să își poată spune părerea în toate chestiunile care îi privesc direct „

O altă carte pe care am avut-o încă de când eram gravidă este , Mama și copilul – ghid de creștere a copilului mic,- Dr. A. J. R. Waterston. Este o carte în care veți găsi informații despre îngrijirea nou-născutului, hrănirea sugarului, despre somn, diversificare, măsuri de siguranță în casă. Este destul de interesantă, utilă, ușor de citit și cu informații aplicabile. Când ai vreo nedumerire o deschizi, cauți printre capitole și mergi la ce te interesează.

O carte pe care am achiziționat-o recent este Cartea despre copii-Osho. Mi-a recomandat-o o prietena și am zis să o cumpăr pentru că se pare că tot ce apare sub numele de Osho este tare în trend.

Cartea este simplă, se citește repede, vorba aceea timp să ai :))). Este scrisă de oameni care au asistat la prelegerile acestui Osho. Vă redau și câteva fraze din această carte:

„ încă de la început copiii doresc să plângă, să râdă. Țipetele lor reprezintă o necesitate adând înrădăcinată în ei. Cu fiecare țipăt ei trec print-un catharsis „ 

„ Experiențele din copilărie îi urmăresc întreaga viață pe oamenii inteligenți „

„ Inteligența este lumină, egoul este întuneric „

O carte care îmi place tare tare mult este una recent achizițonată. Este de la Usborne. Se numește Fairy tales for bedtime. Este în engleză. Nu știu dacă poate fi achizițonată și în limba română. Este foarte frumoasă și citim aproape în fiecare seară din ea. Are povești clasice, frumoase și sunt în varianta lungă deci ne ia cam 3 seri să citim o poveste întreagă. Până și pe mine mă fascinează poveștile din această carte. Și are ilustrații tare drăguțe. Mai nou, A. mă întreabă ce înseamnă asta ce înseamnă asta așa că timpul se lungește pentru că îi traduc propozițiile, cuvintele.

„ Ce povești are? Iată:

Cinderella- Cenușăreasa

Jack and the beanstalk- Jack și vrejul de fasole

The elves and the shoemaker-nu îi știu echivalentul în limba română

Puss in boots- Motanul încălțat

Little red riding hood- Scufița roșie „

Niște cărți cu adevărat utile pe care A. le răsfoiește sunt ,primele cuvinte, de la editura Corint Junior. Sunt bilingve și au pe fiecare pagină câte o imagine. De exemplu cartea ,lucrurile mele, arată așa ca în poza de mai jos și pe o pagină este castronul și sub el scrie cuvântul în engleză-bowl, suzetă-pacifier etc. La început au atras-o paginile colorate și eu îi arătam poza din carte, îî spuneam ce este în română și engleză apoi îi arătam echivalentul în realitate. Și am tot făcut asta mult mult timp pentru că erau preferatele ei. Apoi, când a mai crescut, lua cartea o deschidea și îmi cerea să îi arăt unde în casă găsește de exemplu dulap, scaun etc.

Alte cărți care au meritat toți banii și au fost extrem de utile sunt celebrele cărți din seria ,Hoinari prin anotimpuri,. Le-am găsit pe toate și le-am luat: primăvară, vară, toamnă, iarnă. Sunt cărți doar cu imagini. Viața într-un orășel. Și eu îi arătam tot felul de detalii din ele… Aici este cățelul, aici este avionul, acesta este lacul etc. Alteori aducea cartea, punea degetul și se uita la mine întrebătoare. Și îi explicam ce este acolo. Acum știe cam tot ce este în aceste cărți. Deja începem să facem povești despre ce se întâmplă cu fiecare personaj din carte, îi urmărim traseul în toată cartea și eventual continuăm povestea și în afara cărții.

Acestea sunt pe foarte scurt câteva cărți care mi se par utile de citit ca părinte sau de citit împreună cu piticii. Cred că îi ajută tare mult să își dezvolte imaginația și vocabularul.

În speranța că ți-au fost utile informațiile, îți urez spor la citit și povestit împreună cu piciul!

 

Tagged , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *