Amintiri

Ce să faci mai întâi într-o zi atunci când ai un bebeluș?

Cum decurge o zi din viața voastră, mămici de pici?

Eu stau și mă gândesc uneori că atunci când era A. micuță parcă era mai ușor să găsesc timp să fac de toate, dar nu știam eu atunci că trebuie să profit de primul ei an de viață. După 1 an lucrurile iau altă turnură și devine din ce în ce mai greu să găsesști timp pentru diverse activități.

Noi am avut noroc și nu a avut colici deloc. Eu nici nu am crezut în colici. Nici când eram gravidă nici după. Părerea mea este că aceste colici sunt emoțiile mamei transmise copilului. Să sperăm că nu îmi schimb părerea la copilul următor :)). Poate până la urmă a fost doar noroc.

Trebuie totuși să recunosc că atunci când A. avea 1 săptămână am primit cel mai bun sfat de la neonatolog: să vă țineți copilul în brațe cât de mult puteți, mai ales după masă. Cel puțin 45 minute la verticală și masată pe spate să iasă toate gazele. Și ca să o ajut la adaptarea în noul mediu. Abia a ieșit din burtică și nu știe cum și ce este, știe doar cum era în burtică și bătăile mele. Și așa am făcut pentru mult mult timp. Așa a adormit copilul nostru, în brațe la mine sau la tata, în poziție verticală.

Revenind totuși la cum să ne organizăm….Pentru că eu funcționez cel mai bine cu agende și cu lucruri planificate din timp, și pentru că și așa erau multe noutăți în viața noastră și eram un pic în adaptare, am început să notez. Ce? Planurile pentru ziua următoare, un fel de to-do list, dacă vreți să îi spunem așa. Ce îmi propuneam să fac în timp ce micuța dormea, evident. Pentru că atâta timp cât era trează, stăteam cu ea, ieșeam afară, cântam, povesteam etc.

Și scriam de exemplu, la primul somn să fac sport, asta era cam prioritatea numărul 1. Apoi, după ce rezolvam asta, la somnul numărul 2 să dau cu aspiratorul și să mai fac una alta prin casă. La somnul numărul 3 să citesc ceva. Pe la 11-12 ieșeam afară, indiferent dacă se intercala cu somnul. A. a adormit și dormit afară până pe la 1 an și jumătate. Vara ieșeam dimineața la 9 și după-amiaza la 18. În repriza de somn numărul cine știe cât găteam ceva, apoi venea soțul și stătea el cu micuța, îi dădea lăpticul, îi făceam baie și la 19 dormea somnul de noapte.

Cu cât a crescut A., a fost mai greu de organizat treaba cu to-do list…pentru că la 6 luni am început diversificarea și absolut tot i-am făcut în casă. La început a fost ușor pentru că era doar o masă pe zi, dar apoi…2 mese….gustarea… În fiecare zi îî făceam mâncare proaspătă. îi făceam câte puțin pentru ea. Și ne distram tare la masă, dar fără avioane din linguri sau altceva. Cântam, ea se amuza…așa trecea masa. Niciodată nu am forțat-o să mănânce și am avut mereu încredere în cât vroia ea să mănânce. Am considerat că ea știe cel mai bine când este sătulă sau dacă într-o zi nu vrea să manânce cele 3 lingurițe de mâncare.

Bineînțeles că fiecare linguriță de mâncare era o victorie!

Și asa trece timpul….și agendele și listele se dovedesc inutile :)). În weekend, când suntem toată ziua împreună, avem tot felul de activități. dimineața pregătim micul dejun împreună, pentru că este foarte curioasă să vadă ce și cum fac și mai ales DE CE! :))  Și încerc să o implic și pe ea. Nu o să vă mint, avem zile bune și zile mai puțin bune :)). Apoi mâncăm împreună, fiecare pe scaunul lui, are grijă să pregătească masa, scoate scaunele, pune șervețele, tacâmuri. Apoi citim din cărticele, sau facem lego, forme din plastilină…. Și neapărat afară. Insist să ieșim zilnic. Nu am scos-o doar în zilele în care medicul pediatru mi-a cerut-o expres să nu o fac pe când avea vreo boală. În rest este regulă, afară minim o oră. Urmează gustarea care conține fructe. Apoi joacă. La 13 se începe procesul de nani….care este de durată astfel că pe la 14 avem un copil care doarme. Uneori o oră alteori 3 ore…. Gustare, joacă, ieșit afară dacă se poate, cina pe la 19.30 si la 20 începem procesul de culcare. Care uneori merge rapid alteori…………ne adoarme pe noi adulții :))).

Cum sunt zilele voastre?

Weekend frumos să aveți!

Foto Unsplash

Tagged , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *