Tips & Tricks

Ținem sau nu copiii în scaunul auto?

Ca să lămuresc din prima, sunt clar pro ținut copilul în scaunul auto. Asta am făcut din ziua 3 de viață a bubulinei, ziua 3 pentru că atunci am iesit din spital și deci am marcat prima plimbare cu mașina.

Despre de ce este bine să ținem copilul în scaunul auto atunci când mergem cu mașina cred că este inutil să mai povestesc eu. Accidente se întâmplă și atunci cred că este mai bine să facem tot ce ne stă în putință pentru a asigura siguranța noastră dar mai ales a copilului. Nu cred că vrea nimeni să se întâmple nenorociri….

Cum convingem copilul să stea în scaunul auto?
Cine nu a trecut printr-un accident probabil că va spune că plânge așa tare și îl ia în brațe să îl liniștească. Gândiți-vă acum ce s-ar întâmpla la un impact frontal?
O sa vă povestesc experiența mea.
Eram gravidă în 7 luni și am avut un accident de mașină. Impact frontal,  mașina daună totală. Telefonul meu era în mâna mea….a ajuns sub pedale, în față la șofer deci. Nici nu vreau să mă gândesc dacă mi-aș fi ținut copilul în brațe!! Nu am pațit mare lucru, doar o fisura a osului nazal. Am scapat ușor.

În ceea ce ne privește, soțul meu fiind în timpul liber pilot de curse deci știe cum se pot întâmpla tot felul de accidente, am fost stricți în ceea ce privește siguranța în mașină.
Bubulina a stat din ziua 3, dupa cum spuneam în scaun. De fapt atunci era scoica aceea pentru mașină. Apoi am trecut la scaun. Cu spatele la sensul de mers, evident.
Când a mai crescut un pic, pe la 1 an, a avut și ea ceva momente când plângea și vroia în brațe. Dar i-am explicat de fiecare dată că este periculos, toată lumea stă pe scaun cu centura pusă altfel ne putem accidenta și lovi foarte tare. Dacă plângea până nu mai putea respira, ne opream, luam o gura de aer  10-15 minute apoi înapoi în scaun.
Noi am facut multe multe drumuri cu mașina toti 3. Ruta București-Ploiești în fiecare weekend. Am mai avut și drumul București-Timișoara care a fost tare lung și greu. A plâns de vreo 3 ori, ne-am oprit, ne-am plimbat 10 minute sau chiar 20 până s-a liniștit apoi am pus-o înapoi în scăunel. Nu am renunțat la asta oricât de supărată ar fi fost.

Acum, la 2 ani și 3 luni, verifică pe toată lumea din mașină dacă are centură și pentru ea este un lucru normal să o așez în scăunelul ei din mașină, prindem centurile și atentie!!! Le strângem! Altfel iși poate scoate mâinile pe acolo si nu este bine deloc.

Deci sunt cu siguranța pro scaun auto pentru copii. Trebuie să le explicăm, să îi învățăm de mici că așa este bine și de ce și să nu renunțăm. Să fim fermi. Dacă o dată încălcăm regula atunci se va putea mereu încălca. Știu că este greu să îți vezi copilul că plânge. Mai ales când ești doar tu și el/ea în mașină. Va opriți, luați aer și mergeți mai departe. Puteți încerca la început pe distanțe scurte, să se poată obișnui.

Așadar când mergeți să cumpărați scaun auto să vă documentați foarte bine înainte! Să știți ce vreți de la scaunul auto, să fie sigur și bineînțeles să fie cu sistem Isofix!

 

Să aveți weekend frumos și călătorii în siguranța!


foto pixabay

Tagged , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *