Peripetii

Cugetări de început de săptămână

jucarii-cufarul-annei

Weekendul vine si weekendul trece…. A trecut rapid si weekendul. Parcă acum, când nu este nici iarnă nici primăvară, timpul trece mult prea repede și nici nu iți amintești mare lucru…

Ei bine amintirea noastră de weekendul acesta este o viroză de toată frumusețea! Ne-a prins pe noi, fetele, pentru ca deh mâncăm mai multe salate :)).  Dar îi facem față cu brio, nu ne lăsăm.

Continuând postul de dinainte… Să vorbim puțin despre diversificare, pentru că am observat că este mereu motiv de stârnit controverse.

Noi am început diversificarea la 6 luni și o săptămână ale bubulinei. Pentru că acesta a fost sfatul pediatrei dar și pentru că așa este recomandarea OMS. Sunt si părinți care doresc să înceapă mai devreme, de exemplu la 4 luni, lucru total contraindicat. În primul rând pentru că bebelușul nu poate sta în fund și cred că este cam ciudat ca totuși să mâncăm întinși pe spate….. asta ca să nu menționăm riscurile de înecare. Medicii spun că diversificarea precoce poate duce la obezitate, diabet sau boala celiacă.

Sistemul digestiv are și el ritmul lui de formare și înainte de vârsta aceasta ar fi insuficient dezvoltat pentru a face față la altceva decât lapte matern sau formulă.

Pentru noi a fost o aventură frumoasă. Nu am pornit cu așteptări mari. În prima zi mi-am propus ca bubulina să mănânce o linguriță. A mâncat un sfert doar. Dar nu am fost prea stresată. Am încercat din nou a doua zi. Am luat totul ca pe o distracție și ca pe un joc. Am încercat sa evit desenele sau muzica să o fac atentă la ele și eu să îi dau mâncare. Am considerat că ar fi un factor care o distrage și nu mai este atentă la cât și ce mănâncă. Ulterior am citit că așa este.

Eu sunt sigură că bebelușii au sistemul lor de reglare în sensul că știu exact cât  trebuie să mănânce si să bea. Dacă vreodată s-a întâmplat ca bubulina să nu mai vrea să mănânce nici nu am insistat ci i-am respectat dorința. Da, cred că știu foarte bine când să se oprească din mâncat. Au fost zile în care mânca puțin și poate că părea un regres față de cât mâncase zilele trecute dar nu m-am stresat prea tare pentru asta. Au și ei zile și zile.

Noi nu am mers pe BLW pentru că am considerat că nu i se potrivește. Am încercat să îi ofer ambele variante și se pare că a preferat piureurile. Și mereu când îi ofeream bucăți le băga în gură apoi le scotea și nu dădea semne că ar mai vrea. Cred totuși că la al doilea copil voi încerca BLW cu mai mare încredere.

Acum aș vrea să aduc în discuție un alt subiect arzător printre mămici: cum renunțăm la pampers?

Și acum încep de fapt lucrurile interesante…. Menționez de la început că nu mi-a trecut prin cap să o dezvăț de pampers înainte de 1 an și jumătate. Din nou nu m-am stresat deloc și am știut că atunci când va veni momentul ne vom ajuta reciproc în această etapă.

Trebuie spus de la început că este nevoie să vă înarmați cu multă multă răbdare. Nu este ușor pentru nimeni :)).

Buuuun… Am ales pentru etapa asta sfârșitul verii. Ca să poată sta bubulina dezbrăcată. I-am explicat despre ce este vorba, ce urmează să facem săptămânile următoare. Și a sosit ziua 1. Potty training. Fără pampers toată ziua, exceptând somnul. Evident că nu avea format reflexul deci a fost pipi peste tot. Chiar și pe gresie și a fost risc de alunecare așa ca atenție :)). Îi spuneam mereu că nu este nici o problemă, data viitoare ar fi bine să îmi spună înainte ca să putem ajunge la oliță. Nu am certat-o niciodata că a făcut înainte să ajungă la oliță sau că nu și-a dat seama sau că a udat n perechi de pantaloni. Se vede că nu știu despre ce este vorba pentru ca evenimentul în sine îi surprinde și nu își dau seama ce se întâmplă. Ok. Toată perioada aceasta a durat cam 3-4 săptămâni. Zi de zi repetat aceleași lucruri. Și afară am ieșit fără pampers. Dar nu am avut accidente. În aceste 4 săptămâni bubulina a refuzat vehement să se așeze pe oliță. DE FIECARE DATĂ!! Ajunsesem să îi propun ceva dulce dar nu a funcționat și mai bine pentru că nu ar fi fost un obicei sănătos pe termen lung. A fost prima Și ultima dată când am încercat să folosesc dulcele ca și recompensă. Nu sunt adepta recompenselor.

Și minunea s-a întâmplat într-o zi când nici nu mă mai așteptam la minuni :)). ,Mama olița,.. Victorie!! De atunci nici nu mai purtăm pampers când suntem treze. Bineînțeles că accidente au mai fost dar la fel nu am certat-o și nici nu am făcut mare caz.

Concluzia este că ei fac totul când sunt ei pregătiți. Da, ei nu noi. Știu foarte bine când e momentul să treacă la etapa următoare. Cred ca au nevoie doar de încurajările noastre și să știe că suntem acolo pentru ei. Cu restul se descurcă singuri pentru că au ceasul lor intern și prioritățile lor.

Să aveți o săptămână ușoară și cu reușite pe toate planurile!

Tagged , , ,

8 thoughts on “Cugetări de început de săptămână

  1. Bravo Irina multumim ca impartasesti cu noi experientele tale cu Anne . Prin ceea ce scri ne aduci aminte de etapele cresterii copiilor nostril care aproape le-am uitat . asteptam noua postare cu mare interes . Succes

  2. Foarte utile informatiile . Cu rabdare si inspiratie o sa creasca foarte frumos blogul… Succes !

  3. Un bog interesant…..o carte utila…o experienta la care au acces toate mamicile…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *