Sport & Sanatate

Este postul cură de slăbire?

Răspunsul este din start nu. Postul nu este echivalent cu o cură de slăbire, deși am observat că multă lume face această confuzie. Nu ați auzit niciodată replica “țin post poate mai slăbesc 2-3 kg”? Și totuși de ce nu slăbim când ținem post?

Păi să vedem…în timpul postului nu avem voie să măncăm carne, ouă, produse lactate. În rest liber la orice altceva.

Dacă suntem atenți la alimentație bineînțeles că vom mânca mai mult fructe și legume crude sau gătite la abur, cuptor.

Dacă în schimb mergem pe mâncarea clasică de post adică zacuscă (bună, cu legume, dar cu mult ulei..), gem cu pâine (deci zahăr și pâine..), cartofi prăjiți pentru că se fac repede, tot felul de tocănițe de legume făcute cu ceapă călită în mult ulei…

Să vedem dacă sunt variante să înlocuim câte ceva din ingredientele acestea. În primul rând marele dușman al sănătății consider că este uleiul. Acela în care prăjim, călim etc. Eu pun de exemplu foarte foarte puțin ulei, uneori deloc, și apă. Se poate căli și așa ceapa. Mie mi se pare la fel de bună, mai ales pentru inimă și artere, fără tona de ulei. De cartofi prăjiți nu cred că are rost să discutăm pentru că este clar că sunt extrem de nocivi. Dar există varianta să îi facem la cuptor, pe hârtie de copt. Putem face asta și cu alte legume și obținem niște chipsuri delicioase.

Discuția despre pâine este cam așa: mie una nu îmi place și nu mi-a plăcut de mică. Acum, mare fiind, nu mă simt prea bine după ce o mănânc și deci o evit. De multe ori o facem în casă dacă se poate cu făină de la moară, semințe etc. Cea din comerț este plină de coloranți, aditivi, arome, zahăr, sare….. Eu îmi limitez consumul la maxim 2 felii pe zi, deși sunt și zile întregi în care nu o consum pentru că pur și simplu nu îmi place. Prefer sa întind pe felii de ardei gras, castravete sau alte legume.

Știu că este și discuția “dar bunicii noștrii au mâncat așa și uite că sunt sănătoși și au trăit mult și bine”. Foarte adevărat. Dar să ne gândim și la faptul că bunicii și străbunicii munceau mult, depuneau mult efort fizic, se trezeau la 5, se ocupau și de casă și de copii, mergeau la muncă fizică de multe ori grea iar seara la 22 deja dormeau. Noi ne trezim, bem cafea și plecăm de multe ori cu stomacul gol la serviciu. Adică la birou. Și stăm pe scaun toată ziua…. Apoi venim acasă, ne așezăm la tv și adormim spre 12 noaptea…

Bunicii mâncau carne de 2 ori pe săptămână și de multe ori erau mult mai raționali în alegerea alimentelor și a porțiilor. Nici vorbă de sedentarism.

Deci din punctul meu de vedere nu putem compara vremurile de atunci cu vremurile de acum. Poate că ni se pare mai greu acum să găsim un echilibru. Pentru că avem la îndemănă atâtea distracții a se înțelege lucruri care ne distrag.

Și la final vă spun că dacă țineți post să o faceți și cu sufletul. Pentru slăbit ați găsit mai sus câteva idei iar dacă vreți să le îmbinați este foarte bine. Dar să ne aducem aminte despre ce este de fapt postul și care este însemnătatea lui profundă, dincolo de mâncare.

Tagged , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *