La stomatolog, Totul Despre

De ce este stomatologia așa de scumpă?

A venit și momentul să atingem acest subiect care nu este atât de plăcut dar consider că lucrurile trebuie discutate.

Ce se întâmplă cu stomatologia care a luat așa avânt în ultimii 10 ani?

De ce sunt prețurile uriașe?

De ce unii au prețuri mici și alții prețuri mari?

De ce sunt mai mulți medici într-un cabinet și se tot plimbă pacienții de la unul la altul?

 

Ei bine….să le luăm pe rând…

 

În ultimii ani au apărut multe aparaturi care sunt tare scumpe dar ne fac nouă, stomatologilor, viața mai ușoară. De exemplu preferatul meu este microscopul. Da, se poate lucra și fără, dar dacă îl avem la dispoziție de ce să nu îl folosim? Este o diferență enormă între ce vezi fără microscop și ce vezi cu microscop. Poți vedea mai bine toate detaliile, fisurile, linii de fractură, canalele radiculare (adică acolo unde este nervul dintr-un dinte). Este uimitor cât de bine vezi cu microscopul și evident că se mărește și precizia manoperelor. De exemplu, cum să scoți un ac rupt în canal fără microscop? Nici o șansă. Dar cu microscop și cu îndemânare, bineînțeles, lucrurile devin mai simple.

 

Există diga, care este o folie de cauciuc în care se prinde o clemă. Clema stă pe dinte și folia acoperă gura, astfel încât nu ajung ace prin gură, sau soluții cu care facem spălături, iar dintele este izolat de ceilalți dinți și de restul gurii astfel încât nu intră microbi atunci când noi curățăm dintele. Este important să ferim dintele de salivă care este plină de microorganisme care ar pune în pericol un tratament făcut corect.

Au apărut în ultimii ani și la noi motoare de endo, adică atunci când se scoate nervul se curăță acea cameră cu niște ace prinse într-o piesă care le imprimă tot felul de mișcări, în principal de rotație. Astfel este mai rapid tratamentul.

 

Există aparate care iau amprenta digital, cu o camera intraorală. Adică fără materialul acela care se bagă în gură și așteptăm să facă priză. Apoi imaginile de la camera intraorală merg spre un aparat care frezează coroana după amprenta aceasta digitală.

Sunt extrem de multe aparaturi care ne ajută să obținem un rezultat cât mai bun și mai rapid. Toate aceste aparaturi costă. Costă mulți bani.

 

Apoi sunt cursurile pe care medicii le fac. Cursuri deloc ieftine. Prețul unui curs care durează două zile și în care o zi este teorie o zi practică costă de la 700 euro în sus. Cu cât lectorul care ține cursul este mai renumit cu atât prețul crește.

Pe lângă aceste cursuri de care avem nevoie ca să fim în pas cu noutățile, mai trebuie și cărți. Sau mai bine spus compendii. În mai multe volume bineînțeles. Prețul lor începe de la 800 RON unul! Și nu, nu sunt piratate și nu le poți găsi pe net.

Și pentru toate astea venim cu bani de acasă de multe ori, mai ales la început de drum. Așadar, în prețul manoperei se vor regăsi toate acestea. Cursuri, cărți, lupe, aparat foto, microscop etc.

 

Materialele folosite sunt și ele pe categorii de prețuri…ieftine care țin….cât țin, și cele mai scumpe care sunt de o calitate superioară și deci rezultatele mai predictibile.

Și ar trebui să povestim un pic și despre specialități.. Da, un singur medic nu le poate face pe toate și să fie bine făcute. De aceea, de ceva timp, a apărut această specializare și la stomatologie. Adică fiecare face bucățica lui. Bucățică pentru care se pregătește, merge la cursuri de mii de euro, își cumpără uneori tot felul de ustensile necesare. Nu poate un singur om să facă și lucrări, să scoată și nervi, să facă și proteze, să lucreze și cu copiii, să trateze și parodontitele etc. S-au dus vremurile în care un medic le făcea pe toate. Efectiv este imposibil astăzi să mai faci asta, măcar o parte din lucruri trebuie să delegi către un specialist, fie că e vorba de  plombe  de scos nervi etc. Tehnologia a avansat și volumul de cunoștințe este foarte mare și unul singur nu poate face față atâtor lucruri.

 

Așadar, când medicul vă spune un preț care vi se pare foarte mare, gândiți-vă la ce am scris eu mai sus. Și gândiți-vă că decât să dați puțini bani acum pentru a face economie și să ajungeți peste 3 luni iar la doctor pentru că lucrarea ieftină nu a fost ok…mai bine alegeți de la început bine. Nu spun să vă aruncați la ce este mai scump, dar faceți un calcul, gândiți-vă la ce am scris, informați-vă….Și faceți alegerea corectă din toate punctele de vedere!

Să aveți weekend cu soare!!


 

foto pixabay

Tagged , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *