La stomatolog

Câteva cuvinte despre filmul care este “la modă” pe Netflix

S-a creat o mare vâlvă și toată lumea parcă s-a împărțit în 2 după ce a apărut filmul ”Root Cause”  pe Netflix. Nu știu cât de mulți oameni s-au uitat la acest “documentar”, dar eu una am simțit nevoia sa clarific niște aspecte din film.

long story short filmul vrea să prezinte teoria conform căreia tratamentele endodontice sunt cauza tuturor bolilor….. Ok, sunt medic endodont, practic endodonție și de aceea simt nevoia să aduc niște clarificări. Pentru că mi se pare extrem de periculos că oamenii se uită la un așa zis documentar.

În primul rând nu se prezintă dovezi asupra tutror afirmațiilor prejudicioase pe care cei din film, care se presupune că sunt medici, le fac. Nu mă pricep prea tare la regie, dar totul a părut ca o mare minciună regizată…. Totul părea forțat și exagerat. Și nu îmi aduc aminte ca la începutul filmului să fi scris pe undeva Atenție ficțiune!…

 

Eu am înțeles care a fost ideea acestui film, pe o parte să distrugă endodonția, dar mai mult de atât, să repete de multe multe ori avantajele următoarelor: implant de zirconiu, ozonoterapie, stomatologie holistică,

În primul rând…WT…….???? Ok, să ne calmăm, adică eu, și să le luăm pe rând. Cei care vorbesc acolo susțin că orice dinte cu tratament de canal trebuie scos, chiar dacă nu se vede pe radiografie infecția meridianul este blocat…… Sper că nu sunt foarte mulți cei care rezonează cu asemenea afirmații. Vă pot asigura că medicii endodonți își dau toată silința pentru a grăbi vindecarea acestor leziuni periapicale, urmează un protocol, se folosesc anumite substanțe, principii de lucru etc. În concluzie, studiem atât de mult tocmai pentru că vrem să eliminăm infecțiile de cauză dentară din organism, pe cât se poate, De aceea facem radiografii, control la 6 luni, la 1 an etc. Nu cred că ar dori cineva să își scoată toți dinții tratați endo doar pentru că așa spune X că nu se va îmbolnăvi de cancer. Da, exact aceasta era una dintre afirmații, cum că ar fi o legătură directă între cancer și tratamentele de canal. Uau! Absolut incredibil că un astfel de film se găsește pe internet….. Dacă am fi știut ce cauzează cancerul cu siguranță că nu am mai face lucrul respectiv. Și cum rămâne cu toți copiii care sunt bolnavi și nu au tratamente de canal? Și cum rămâne cu oamenii care nu au tratamente de canal și sunt bolnavi? Eu sunt sigură că nici un medic din lume nu ar face tratament de canal dacă acesta ar fi cauza apariției bolilor, de orice fel. Scopul nostru este să facem bine, așa cum spune și acel jurământ, sau măcar să nu facem rău.

 

Mai departe…. Dacă totuși vă scoateți dinții, să știți că ar fi bine să faceți asta la cei care practică stomatologie holistică. Cred că este prima dată când aflu că există cu adevărat așa ceva…. Ideal după extracții trebuie să faceți ozonoterapie, doar așa dispare infecția din os. Doamne, unde am ajuns! Adică toate progresele făcute în medicină au fost șterse cu buretele, anulate, reduse la 0… Probabil stomatologie holistică înseamnă că tratează pacienții cu uleiuri esențiale și ceaiuri ( fără supărare, dar unele lucruri chiar nu se pot trata cu așa ceva). Iar ozonoterapia este ceva la modă, ceva care probabil umple buzunarele cuiva…. Îmi dau cu părerea doar.

 

Și încă un lucru, dacă vă scoateți dinții, neapărat să vă puneți implant de zirconiu, ”care nu este metal”. Cel din titan este din metal si face rău, intaxicații, blochează meridiane și altele…. Ok, să lămurim ceva… Zirconiul este tot metal, știe toată lumea asta da? Și cred că am spus tot.

 

Am înțeles nevoia disperată de a scoate în lumina reflectoarelor implanturile de zirconiu, ozonoterapia si stomatologia holistică. Dar nu am înțeles cum pot face acuzații grave la adresa unei meserii fără dovezi, cum pot minți, cum pot manipula și crea confuzie. Da, acesta este rolul suprem al mass-media, dar totuși… Cu atât de mult tupeu?

 

Eu care am făcut facultatea de medicină, am citit destule cărți și tratate, la fel ca și alți colegi de-ai mei care își fac meseria cu scopul de a face bine, eu una nu am crezut nimic din ce au spus, mai ales pentru că nu am auzit argumetele, și știam foarte bine ce am citit de-a lungul anilor. Mi s-a părut tras de păr și exagerat. O regie proastă, niște oameni care au avut un script de urmat, uneori parcă nici ei nu erau așa convinși de ce spuneau.

Dar omul de acasă, pacientul, ce părere are? Crede lucruri de genul ăsta?

 

Eu i-aș sfătui pe toți cei care vizionează acest așa zis ”documentar” să discute cu medicul lor stomatolog, și mai bine cu medicul endodont. Puneți întrebări, spuneți ce neliniști aveți! Suntem acolo și pentru a vă răspunde/lămuri. Nu luați tot ce vedeți la TV/internet de bun!

 

Dacă aveți întrebări, cu drag vă răspund.

În rest…vă urez să vedeți filme bune weekendul acesta, care să merite timpul petrecut în fața televizorului!


foto: Pixabay

Tagged , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *