Tips & Tricks

Intrebari despre parenting

plastinilina

Citesc în ultima vreme multe post-uri pe grupuri dedicate mămicilor și educației celor mici, în care se regăsesc întrebări despre ce activități să facă împreună cu copiii lor pentru ca aceștia să se dezvolte cât mai armonios. Întrebări de genul: ce pot face ca să invețe culorile mai repede, ce pot face ca să învețe încă o limbă, cum pot să îl determin să aibă mai multă răbdare când se joaca, îi pot crea de acum o rutină de somn, de când pot spăla copilul pe dinți și tot așa.

Buuun să le luăm pe rând. În primul rând menționez că nu sunt expertă în domeniul educației sau al creșterii copilului, vorbesc din experiența mea si din cărțile pe care le-am citit în domeniile respective. Sunt multe intrebari si nelinisti, mai ales cand esti mamica prima data si vrei ca totul sa fie bine pentru cel mic.

Nu cred ca există rețetă după care crești un copil responsabil, deștept, independent și inteligent emoțional. Dar ne putem inspira unii de la alții si poate câteva dintre sfaturi le găsim utile.

Pentru mine prima lună de după nașterea copilului mi s-a părut tare grea. Pentru că nu poți fi pregătit pentru ce te așteaptă. Nici o carte nu te poate pregăti. Este totul nou și pentru părinți și pentru copil…. Și încet încet apare echilibrul și ne cunoaștem toți mai bine.

Înainte de a naște nu am avut rabdare să citesc nici o carte de parenting… Nu aș putea să spun de ce, doar îmi place să citesc dar…… După aceasta primă lună de viață a bubulinei am citit tot ce mi-a căzut în mână! Bebelușii mi se par extrem extrem de inteligenți si cu foarte mult potențial.

Despre rutina de somn….ei bine aici lucrurile cu siguranță că stau diferit în fiecare casă… Sunt bebeluși și bebeluși așa cum sunt parinți și părinți. Cel mai important am invățat că este să îți spui în fiecare zi ce treaba minunată faci si să nu te învinovățești din orice. Presiunea este mare și cu siguranță că misiunea este una grea, dar care merită din plin! Care misiune? Aceea de a crește copii care vor ajunge oameni faini. Noi, sau mai degraba eu, am avut noroc în ceea ce privește rutina de somn pentru ca al nostru copil s-a instruit singură. De la 19  pana la 7.30 dormea legat cam din săptămâna 3 de viață. Cum știam că îi este foame? Se fâțâia în pătuț, dacă pot numi așa mișcările făcute de un copil așa mic. Deci nu ne-am chinuit prea tare ca seara să stăm cu luminile stinse si ea să fie trează, ziua cu draperiile trase și zgomote etc. Și acum, la 2 ani si aproape 2 luni, ora de culcare este 20 si trezirea pe la 7 sau 7.30.

Cum am stat cu răbdarea în ceea ce privește jucăriile? Bubulina a fost tare energică încă din burtică… Toate etapele le-a descoperit singură și înainte de vreme. De exemplu s-a rostogolit pe burtică la 3 luni, fără să îi arate nimeni. Ca o mica paranteză, și acum este tare independentă și îi place să descopere singură cum se face. În funduleț a stat tot singură, pe la 5 luni. oricât aș fi vrut eu să o țin între perne nu a stat sub nici o forma! S-a ridicat în picioare pe la 8 luni. A mers prima dată la 10 luni ( de la canapea la televizor). Bineînțeles că nu a vrut ajutor :))  Cu jucăriile în schimb este o discuție destul de lungă… Nu a avut răbdare să construiască lego decât la 2 ani. Dacă nu mergea o jucărie se supăra. Nici nu se juca mai mult de 1 minut cu o jucărie. Nu prea m-am îngrijorat. Cu cât a crescut lucrurile s-au schimbat. Acum de exemplu se joacă și 20 de minute cu plastilina, uneori și mai mult…

Despre spălatul pe dinți… Discuția este destul de scurtă. Am spălat-o de dinainte de erupția dentară. Cu tifon sau am avut un set de periuțe de dinți pentru 3 etape. Chestia bună era că periuța pentru gingii era pur și simplu un cauciuc pe care îl putea roade. Apoi de la primii dinți apăruți am folosit periuța de dinți. O periam eu apoi îi dadeam și ei să se joace cu ea. Zilnic. Dimineața și seara. Apoi când au aparut și mai mulți dinți am trecut la o periuță un pic mai mare. Sunt trecute vârstele pe ambalaj, dar sub 2 ani cele mai ok le-am găsit la farmacie. Pasta de dinți, da cu fluor, o folosim de pe la 8-9 luni. La început doar seara pasta de dinți, apoi dimineața și seara. Acum la 2 ani se poate spăla și singură dar regula este ca mai întâi să o spăl eu apoi se poate spăla și ea. Uneori se spală alteori se joacă. Periajul dentar trebuie făcut de părinte pana la 7 ani!

Bubulina vorbește cam de la 1 an si jumătate. Nu prea stâlcește cuvinte. Multă lume m-a întrebat ce am făcut de vorbește așa de mult și corect… Ei bine nu este o rețetă universal valabilă. Eu sunt sigură că depinde tare mult de copil și de când simte el că este pregătit. Fiecare copil are ritmul lui și nu cred că trebuie să ne panicăm dacă nu vorbește corect, sau nu spune multe cuvinte. Eu am fost destul de relaxată din punctul acesta de vedere, în sensul că nu mi-am propus ca al meu copil să vorbească la vârsta X. Am ascultat multă multă muzica, de când era bebeluș de o lună dansam cu ea prin casă si cânta muzica toată ziua. Și am vorbit cu ea ca și cu un adult. Și mult. Pentru ca vorba aceea cât era ziua de lungă eram singure acasă…de pe la 9 dimineața pana la 17… Îi povesteam de toate, îi descriam ce vad. Și bunicul, care ne vizita de 3-4 ori pe săptămână, îi spunea povești. Și stăteau cu orele afară și îi povestea despre toate. Poate că toate au ajutat să vorbească repede și corect. Bineînțeles că a fost și ea pregătită. Fiecare copil are ritmul lui. Nu trebuie grăbiți.

Pentru că deja ne-am întins prea mult cu postul acesta promit să revin cu alte postări despre ce a funcționat la noi în diverse situații.

Mămici de pitici și nu numai,  să aveți un sfârșit de weekend liniștit și plin de momente frumoase!

 

Tagged , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *