Povestiri din vremuri inedite

Jurnal de izolare – Ziua N….

Iată că, ușor ușor, a trecut și prima săptămână de autoizolare. Cu multe evenimente interesante și despre care s-a tot discutat, pentru că…deh…ce să faci acasă? Cel mai ușor este să îți dai cu părerea.

Voi începe cu unul dintre subiectele interesante și anume…ce se întâmplă zilele astea cu stomatologii? În Ordonanța Militară nr. 2 s-a dispus suspendarea activității cabinteleor stomatologice, exceptând urgențele. Apoi Colegiul s-a gândit să ne ajute puțin, mai ales pe cei indeciși, și a scris negru pe alb cum că doar cabinetele medicale din cadrul UPU judetene respectiv regionale pot rezolva aceste urgențe stomatologice. Și iată cum s-a dezlănțuit haosul…. unii revoltați, alții supărați, ce facem, ce se va întâmpla cu pacienții etc. Ce am observat eu zilele astea? Am observat că, din păcate, suntem dezbinați, ne certăm între noi sau aruncăm pisica. Lucru total contraproductiv. Adică se acceptă critica, doar să fie constructivă. În rest….ce rost au răutățile? Așa cum am văzut că au compus repede un articol cei de la nu mai știu ce publicație despre medicii care dezertează….de unde până unde și ce legătură are asta cu tot ce se întâmplă? Din păcate asta nu rezolvă problema echipamentelor din spitale, care lipsesc cu desăvârșire. Echipamentele, evident. Condițiile în care trebuie să facem medicină performantă sunt cele pe care le știm cu toți. Dar e bine, românul se descurcă în orice situație…………

 

Un alt punct la care vreau să ajung, pentru cei care cred că este ușor să gestioneze urgențele… Înainte să dai o gaură în dinte este bine să ai un diagnostic. Poate nu este nevoie să dai o gaură în dinte. Zic și eu. Ori cred că în contextul actual, al ultimilor ani, pare dificil să pui un diagnostic în stomatologie, plus că știm cum e, unii pacienți nu se liniștesc până nu li se dă o gaură în dinte, pentru că ei sunt convinși că doar așa le trece durerea.

Și uite cum oamenii sunt stresați că dacă iau și altceva de la cabinet acum. Virusul hepatitei B și virusul HIV există de foarte mulți ani. Așa cum ne-am protejat până acum pe noi medicii și pe voi pacienții o vom face și de acum încolo. Dezinfectare se face după fiecare pacient. Se sterilizează instrumentarul la autoclav. Și regulile astea nu se respectă de acum o săptămână, ci dintotdeauna, cel puțin de când practic eu stomatologia.  Apoi calea de transmitere a acestor virusuri nu este aerogenă, așa cum se ia virusul gripal. Presupunem că toți pacienții sunt suficient de educați încât să nu vină la cabinet cu febră, viroze, laringite, vărsat de vânt etc. Lucrăm împreună și fiecare își face partea lui astfel încât rezultatul să fie unul foarte bun pentru toți. Dacă nu vroiam să ajutăm oamenii nu ne-am fi ales această meserie, cu siguranță.

Acum, mai nou, pot face și alte cabinete partea de urgențe, doar să aibă dotările necesare. Dotări dictate de Colegiu. Însă nu am reușit să aflu până acum unde găsesc o listă cu toate cabinetele care pot trata urgențele stomatologice pe perioada stării de urgență.

 

Am avut timp să observ mai atent mediul online. Mulți și-au făcut vloguri. Alții fac live-uri. Nu mai contează despre ce. Forme fără fond. Așa ca și multe dintre măsuri, dar nu voi comenta acum. Am observat de asemenea cum mulți își revarsă răutatea în mediul acesta online. Comentarii fără rost, fără să ne dea vreo soluție sau să fie ceva amuzant. După cum spuneam, dacă nu avem nimic constructiv și util de scris ce rost are să comentăm? Libertatea de exprimare, știu.

Au apărut multe poze și filmulețe cu vedete care ori merg la cumpărături în costum de vopsit, ori își fac poze echipate ca și medicii din China dar lângă un medic din “câmpul de luptă” echipat cu mască chirurgicală. No comment.

Și ca să vă las totuși ceva util, aici este linkul de unde puteți descărca Declarația pe proprie răspundere. Tot acolo aveți și adeverință angajator.

 

Atenție mare la fake news! Atenție mare la panică! Stay safe&stay smart! 🙂

 

 

Tot textul reprezintă opiniile mele personale. În nici un caz nu vorbesc în numele altor oameni, a colegilor mei. Este doar punctul meu de vedere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *