Tips & Tricks

Medic pe google și abuzul de antibiotice

Cred că toți avem cel puțin un prieten care mereu caută diagnostice și medicamente pe google.

Ce e drept și medicii au la dispoziție tot felul de motoare de căutare, din câte am văzut, pentru că sunt unele lucruri care nu pot fi memorate  :).

Cum este cu doctor google? E asa rău să luăm de bun ce scrie acolo?

Ei bine da. Nu putem lua de bun un diagnostic pus pe google. Diagnosticul este individual, personalizat de la caz la caz. Trebuie ținut cont nu doar de simptomele care apar la momentul respectiv ci și de bolile pe care le mai are persoana respectivă, ce medicamente ia, ce stil de viață are, ce antecedente are, cu cine a luat contact în ultima vreme, ce alergii sau intoleranțe are și lista poate continua. Există un motiv pentru care medicul pune 100 de întrebări care par că nu au legătură cu motivul pentru care v-ați dus dar sunt de fapt toate interconectate.

 

Google este o bază de date informatizată deci nu veți primi un diagnostic corect. Baza de date este bazată pe o statistică. Uneori statistica se potrivește și de cele mai multe ori nu se potrivește. Bineînțeles că în scop informativ puteți citi. Și cu siguranță că vă veți speria.

Nu este mai bine să mergeți la un medic care are informațiile actualizate și vă va spune care este problema și cum o puteți trata, în funcție și de alte afecțiuni pe care le aveți? Și cel mai probabil vă va chema și la un control la ceva timp ca să vadă cum evoluează situația. Și dacă apare ceva nou va adapta medicația și recomandările.

 

Folosim leacurile de pe google pentru copii?

Un NU hotărât! Mai ales pentru un copil, diagnosticul și tratamentul făcute pe google sau grupuri de pe facebook pot fi fatale! Vă sfătuiesc călduros să mergeți la pediatru și dacă nu sunteți mulțumite de ce v-a spus/recomadat să mai cereți o părere tot de la un pediatru. Din ce am citit sunt multe sfaturi medicale și recomandări de medicamente pentru copii de 3 luni, 1 an, 2 ani. Nu mi se pare în ordine nici să recomandăm medicamente altor mămici și nici să luăm în considerare astfel de sfaturi.

 

Când administrăm antibiotice?

Eu una m-am ferit mereu de ele. Cu siguranță le-am evitat, dacă s-a putut, la copilul meu. Nu mi se pare în regulă să dăm antibiotic pentru roșu în gât, viroze, gripă…. în primul rând nu vor fi eficiente, pentru că antibioticele sunt eficiente doar împotriva BACTERIILOR! Singurul lucru pe care îl vom obține este rezistența la antibioticul respectiv, adică atunci când vom avea nevoie cu adevărat de acel antibiotic nu va mai fi eficient. Când un medic mi-a dat antibiotic pentru copil am cerut analize să văd că este ceva bacterian. Nu mi s-a întâmplat să primească antibiotic fără analize care arată proteina C reactivă mărită și infecția bacteriană.

Asta este părerea mea despre administrarea de antibiotice și cred că lucrurile ar trebui să se desfășoare la fel și la adult, adică să nu luăm antibiotice fără să știm că este ceva bacterian. De fapt vreau să subliniez că se trece mult prea rapid la consumul de antibiotice fără ca ele să fie neapărat necesare. Cum ar fi o răceală. Înțelegeți de ce sunt contra administrării de antibiotice la orice.

 

Cred că am ajuns să ne obișnuim cu ideea că o pastilă ne vindecă. Luăm orice auzim că face bine. Chiar și cu vitaminele se exagerează. Suntem obosiți și stresați și ne gândim că poate o pastilă ne aduce nopțile nedormite înapoi și bucuria. Nu este așa. Cred că trebuie să avem grijă de noi. Să ne acordăm timp pentru toate. Degeaba alergăm să facem bani dacă apoi îi cheltuim în spitale. Credem că dacă luăm multivitaminele x și y ne vom simți mai bine și avem o garanție că trăim mai mult și mai bine.

 

Ca o concluzie aș putea să spun că rolul informării ne revine și nouă, sau în primul rând nouă. Dar o informare corectă, din surse veridice. Citiți, informați-vă și puneți întrebări. Fiți curioși! Vorba bubulinei: “de ce?”. Fără a pica în extreme, dar trebuie să înțelegeți de ce vi se dau medicamentele x și mai ales de ce este important ca diagnosticul și medicația să fie date de un medic.

 

Să aveți o săptămână cu multe informații utile!

 


foto pixabay

Tagged , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *