Tips & Tricks, Totul Despre

Montessori vs Waldorf

Am scris acum puțin timp despre ce înseamnă educația Montessori, ce presupune, ce activități au copiii. Link ce îl  găsiți aici. Și întrebarea este avem vreo alternativă la Montessori? Dacă nu Montessori atunci ce?
Mai este un format educațional dacă pot să îi spun așa și anume Waldorf.

Pedagogia Waldorf a fost inventată de Rudolf Steiner, în Germania. Această formă de educație are ca rol principal dezvoltarea potețialului individual al fiecărui copil. În primii 3 ani totul se axează pe activarea voinței și jocul imaginativ. Se presupune că fiecare copil parcurge o dezvoltare în septenarii (7ani) și în funcție de asta se realizează activități specifice acestor perioade. Acest tip de educație a fost denumită și educație pentru libertate, în sensul în care îi pregătește pe copii să dobândească o gândire independentă în timp.
Educația de tip Waldorf are la bază antropozofia, adică o concepție despre om și lume fondată de Steiner, care susține existența unor facultăți de percepție suprasensibilă prin dezvoltarea cărora se poate percepe spiritualul. Adică este înclinată mai mult spre latura aceasta a spiritualului, dorindu-se a fi o religie în sine.

Și acum diferențele dintre Waldorf și Montessori, pe foarte scurt:
Montessori- profesorul este doar un ghid în procesul cunoașterii, școala crede în copil și în faptul că acesta știe ce își dorește de la viață
Waldorf- profesorul îndrumă copilul spre aprofundarea cunoștințelor, copilul supunându-se materiilor impuse

Montessori- este liberă din punct de vedere al spiritualității
Waldorf- impune antropozofia, adică omul trebuie să aibă o înțelegere profundă a umanității

Montessori- copilul folosește jucăriile educative, despre care am spus un pic în articolul despre Montessori
Waldorf- copilul este încurajat să își confecționeze singur jucăriile

Montessori- cei mici învață din contactul cu lumea înconjurătoare
Waldorf- se pune accentul pe dezvoltarea laturii artistice la vârste mici- artă, muzică

În ceea ce privește timpul în fața televizorului, calculatorului, telefonului etc, Montessori lasă la alegerea părinților cât timp este alocat pentru asta, deși recomandă clar limitarea spre minim a timpului petrecut în fața ecranelor, iar Waldorf este mai rigid din acest punct de vedere și anume timpul petrecut în fața ecranelor să fie 0 și copilul să își creeze lumea lui imaginară.

Când discutăm despre muncă, în sensul de ajutat la treburi casnice, strâns masa, pus masa, spălat vase etc, Montessori încurajează acest gen de activități dar făcute cu plăcere și ca un joc. Waldorf în schimb consideră că activitățile de genul acesta le fură din copilărie și deci din timpul alocat jocurilor.

La Montessori se încurajează cititul și scrisul chiar de la vârsta preșcolară, iar în sistemul Waldorf acest lucru se întâmplă după 7 ani cu siguranță, în etapa preșcolară punându-se accentul pe jocuri, creativitate, imaginație etc.

Avănd bubulina la o grădiniță Montessori pot spune că lucrurile se desfășoară așa. Am ales Montessori pentru că am preferat ca ea să își dezvolte latura independentă după care tânjea. Și-a dorit foarte mult să fie implicată în tot ce facem noi adulții, să ajute la masă, la curățenie etc și replica era ; „fac singură!!„ . Atunci am considerat că o educație tip Montessori i-ar fi mai potrivită. Drept dovadă iată că reține totul ușor și aplică tot ce învață foarte repede. Mănâncă singură, pune masa, strânge masa etc. Și ce mă bucură cel mai tare este că petrece mult timp în natură, descoperind tot felul de lucruri.

Să aveți sfârșit de weekend liniștit!


foto pixabay

Tagged , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *