Tips & Tricks

Cea mai bună pâine făcută în casă

Și continuăm seria rețetelor cu pâine de casă. Aseară ne-am tot uitat după rețete care mai de care mai interesante si apetisante daaar…am decis să facem o variantă simplă așa cum iese la 12 noaptea. Și pentru că a ieșit o pâine foarte bună (deși eu nu iubesc pâinea de fel aceasta mi-a plăcut) am decis să postăm rețeta, poate mai salvăm pe cineva care a uitat să cumpere astăzi pâine.

Timp de pregătire: 15 minute timp de frământare apoi 45 minute prima dospire și încă 30 minute a doua dospire (merită promit)

Timp de coacere: 30 minute la 180 grade

Aveți nevoie de:

  • 30g drojdie proaspătă
  • 1/2 linguriță zahăr
  • 1/2 linguriță sare
  • 500g făină
  • apă călduță – bucătarul spune că a pus la ochi…data viitoare măsurăm exact cantitatea promit
  • 2 linguri ulei

Prima și prima dată încălzim apa, cât să fie doar călduță. Între timp găsim un bol adecvat și aruncam cu speranță în bol drojdia și zahărul. Apoi puneți apa călduță. Și așteptați (poate cât ascultați piesa preferată) să se ridice drojdia, așa ca în poza de mai jos.

Apoi urmează făina pusă treptat treptat și uleiul. Și frământați. Și frământați. Și frământați… Nu am repetat degeaba, trebuie frământat bine. Apoi găsiți un prosop drăguț și curat și puneți peste bolul cu aluat. Lăsați să crească aproximativ 45 de minute. Acum….Puteți să faceți câteva exerciții fizice, vă pregătiți pentru a putea să mâncați ceva mai multe felii de pâine pentru că va fi bună bună!

Tic tac tic tac…După 45 de minute se frământă iar. Repede repede pregătiți o tavă cu hartie de copt (în tavă, pe hârtia de copt s-a pus puțin puțin mălai) și modelați pâinea și o așezați cu grijă în tavă. Îi spuneți și câteva vorbe frumoase, ca să mai crească o tură, pentru că o mai lăsaăm, așa în tavă, încă 30 de minute la crescut. Tot acoperită.

Și într-un final glorios o crestați cu ajutorul unui cuțit și o băgați în cuptorul încins. Și până strângeți totul din bucătărie, adică în jur de 30 de minute, este și pâinea gata. O scoateți din tavă caldă și o înfășurați repede într-un prosop curat, așa ca pe un bebeluș nou născut. Doar că o înveliți cu totul :).

Vă recomand să o tăiați când se răcește.

Puteți savura cu unt și sare sau cu unt și gem bun de caise sau vișine…Delicios!

 

Poftă bună!

4 thoughts on “Cea mai bună pâine făcută în casă

  1. Eu am incercat si paine cu maia in perioada asta. A iesit chiar OK pe la a treia-patra incercare. Intre timp insa m-am specializat in focaccia pentru ca se face foarte usor si repede, cand ia pofta. Painea normala necesita putina planificare.

    1. N-am facut focaccia acasa pana acum, dar cu siguranta as incerca. Chiar este o buna idee pentru zilele urmatoare. Mersi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *