Sport & Sanatate

Cum ne păstrăm motivația? Există o rețetă pentru asta?

Mă tot gândesc de ceva timp la treaba asta cu motivația. Cum îți păstrezi motivația să faci tot felul de lucruri? Este și vreo componentă genetică în a păstra motivația? Ați observat și voi că unii oameni sunt de neoprit când își propun ceva iar alții renunță mai ușor? De ce oare? Se poate educa? Se poate cultiva și crește? Este suficient să citim cărți motivaționale?

 

Unii ar spune că ești motivat și când te uiți la un film pe canapea și când muncești din greu să îți crești afacerea…doar că este direcționată altfel această motivație.

De exemplu ne propunem să citim un roman dificil dar care ne trebuie pentru job. Cum ne motivăm? Teoretic ideea este simplă. Pasul cel mai important este să știi unde vrei să ajungi, să vizualizezi rezultatul final. Apoi cum să facem să ajungem acolo. Dacă încă mai căutăm motivație înseamnă că avem ceva obiceiuri negative care ne împiedică să ajungem la rezultatul final. Bineînțeles că primul pas este identificarea acestor obiceiuri apoi trebuie să le învingem pentru a putea obține rezultatul scontat. Și cu siguranță trebuie să ne gândim atunci când pierdem motivația, de ce facem lucrul pe care îl facem. Trebuie să vizualizăm și rezultatele pe termen lung. De exemplu aș vrea să fac sport acum pentru că vreau să mă pregătesc pentru concediul de la mare sau pur și simplu vreau să am pătrățele. Dar în momentul acesta parcă sună mai tentant să mă uit la un episod din serialul preferat…și încă unul și încă unul… Poate că acum ar fi momentul să mă gândesc că sportul este bun și să mă ajute să araăt bine și cu cât îl practic mai des cu atât rezultatele vor fi mai rapide și mai spectaculoase dar ne ajută și la starea de bine generală, la sănătatea întregului organism, ne ajută să ne concentrăm mai bine, ciruclație etc. Iar filmul cu siguranță că îl pot vedea oricând, chiar după ce fac sport dacă mai am chef.

 

Cu siguranță că nu mereu ne ies lucrurile așa cum vrem și uneori ne pierdem printre detalii. Motivația se pierde, ne copleșesc alte gânduri. este perfect normal și uman. Suntem oameni și nu roboți. Cred că trebuie să fim blânzi și îngăduitori noi cu noi înșine apoi să pretindem de la ceilalți asta. La fel cum toate lucrurile ar trebui să pornească de la noi. În primul rând ar trebui să ne iubim noi. În primul rând ar trebui să ne iertăm noi. În primul rând ar trebui să ne înțelegem noi. În primul rând ar trebui ca noi să ne spunem ,nu-i nimic, este uman să greșești,. Toate ar trebui să pornească în primul rând dinspre noi spre noi. Apoi să căutăm în altă parte, dacă mai este nevoie…

 

Nu știu cum este la voi dar la mine cu siguranță că funcționează mai mult tactica ,este în regulă, găsesști o soluție să treci și peste asta. Ia-o ușor și toate se rezolvă, decât să mă cert că nu am făcut aia și aia și să mă supăr pe mine că mi-am pierdut concentrarea, motivația etc.

Pe de altă parte este tare important să fim ancorați în realitate și să setăm niște ținte care pot fi atinse. Este important să ne gândim și la drumul până la destinație și cred că este important să realizăm că totuși avem limite sau că uneori nu iese așa cum vrem noi. Cred că trebuie să păstrăm și o doză de realitate. Să ne gândim că pe drum apar tot felul de lucruri neprevăzute sau cu adevărat dificile și de netrecut. Și asta cred că este important de înțeles și mai ales conștientizat. Așa cum trebuie să fim pregătiși să acceptăm și faptul că nu mereu finalul este cel pe care ni-l dorim. Luăm lucrurile ca atare și învățăm ce trebuie din lecția respectivă. Cu siguranță pe viitor ne va fi de folos această lecție.

Probabil ați observat și voi că pentru unii oameni este extrem de ușor, sau cel puțin așa pare, să rămână motivați să facă un anumit lucru. Alții se pierd mai ușor printre detalii și parcă motivația scade subit. Încă nu știu dacă este vreo componentă genetică, deși eu tind să cred că este și aici o influență sau amprentă a geneticii. Cu siguranță, spun eu, că moștenim și ceva din ambiția predecesorilor noștri.

 

Așadar…. Setați-vă obiectivul. Faceți o strategie. Fiți flexibili. Dacă nu merge, nu fiți dezamăgiți. Fiți mereu gata să apelați la planul B sau C. Fiți îngăduitori cu voi! Și să aveți mereu încredere că se poate!

 

Să aveți o săptămână cu multe reușite!

 


foto Pixabay

Tagged , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *