Tips & Tricks

Prăjitură cu mere

Dacă tot stăm acasă….gătim gătim gătim și prăjiturim. Voi nu?

Ce facem destul de des în ultima vreme este o prăjitură cu mere sau un chec cu mere sau cum vreți să o numiți.

 

Timp de preparare, cu tot cu găsit muzica potrivită și dat play: 20 minute

Timp de gătire: 30 minute la cuptor la 180 grade (avem cuptor clasic să știți, nu știu să vă ajut la cel electric dar sigur vă descurcați) Neapărat să fie încins cuptorul când băgați minunăția de prajitură

Servire: 12 bucăți de prăjitură aromată și minunată

Calorii: Nu mai contează

 

Așadar pe foarte scurt și pe repede înainte aveți nevoie doar de:

  • 6 ouă
  • 7 linguri făină
  • 10 linguri zahăr
  • 1 lingură apă
  • 3 linguri ulei
  • 1 praf de copt
  • 1 pliculeț zahăr vanilat
  • 1 esență vanilie mică
  • 6 mere medii
  • 1 linguriță scorțișoară

 

Să începem cu merele…Le dăm la o parte coaja, dar le îmbrăcăm mai târziu în alt veșmânt mai frumos! Le tăiem bucățele mititele sau potrivite și le aruncăm în tigaie împreună cu 2 linguri de zahăr și 1 lingură de scorțișoară. Și le amestecăm până se topește de plăcere zahărul și le învelește, împreună cu scorțișoara,  pe bucățelele de mere (adică în jur de 5 minute).

Între timp, dacă sunteți multitasking și vreți să vă păstrați acest obicei pentru când vom începe toți să lucrăm în ritm normal, separați albușurile de gălbenușuri. Albușurile încep să fie bătute cu mixerul (auch) și când încep să se albească de supărare puneți câte o lingură de zahăr și continuați să amestecați. Și tot așa până reușiți să puneți 7 linguri de zahăr DAR atenție, înainte de a 7-a lingură de zahăr puneți o lingură de apă, doar au și ele nevoie de hidratare după atâta bătaie :).  După ce ați mixat bine albușurile și sunt țepene, să nu pice din bol ( atenție să nu vă cadă când încercați asta, eu am pățit-o deci nu erau bine bătute…), adăugați o lingură de zahăr peste gălbenușuri dar și cele 3 linguri de ulei, zahărul vanilat și esența de vanilie și…..la mixat cu ele până iese luciul din ele, adică până se formează o cremă aromată vanilată.

Apoi urmează etapa cea mai importantă….Să se reunească surorile pierdute, albușurile și gălbenușurile. Încorporați ușor crema de gălbenușuri peste spuma din albușuri, fără să amestecați energic pentru că se va duce tot aerul din albușuri. Cu mișcări de jos în sus, ușor, până la încorporarea totală. Urmează făina, care întregește tabloul. Cu o sită, ușurel, faceți să ningă cele 7 linguri de făină și praful de copt peste albușurile amestecate cu gălbenușuri. Minunat, ca o zăpadă ușoară se așterne făina care urmează să fie și ea încorporată în acelși mod, ușor de jos în sus.

 

Găsiți o tavă potrivită, noi am folosit una dreptunghiulară pe care nu avem cu ce să o măsurăm….. Tapetați cu hârtie de copt, așezați merele învelite în zahăr și scorțișoară și aranjati-le uniform ( Atentie să nu fie merele fierbinți) . Apoi veniti cu aluatul obținut, care trebuie să aibă o consistență cremoasă, și turnați ușor peste mere. După ce le-ați învelit și mai bine cu această cremă-aluat, cu o spatulă așezați uniform aluatul și băgați la cuptor. După 30 minute verificați dacă este coaptă apoi savurați alături de o cupă de inghețată de vanilie. Yum!

Noi am oprit o cantitate mică de aluat și am pus puțină cacao, doar pentru culoare, apoi am turnat deasupra. Data viitoare oprim mai mult :).

 

Îi mulțumesc soțului meu, căci el este Master Chef :):)!

 

De asemenea….pentru că știu că pare mult zahăr pentru unii vin cu o sugestie sau două:  îl puteți înlocui cu zahăr brun, zahăr de cocos sau pur și simplu folosiți mai puțin și ne împăcăm cu ideea că va fi bun și aromat, dar poate nu la fel de delicios. Este doar o chestiune de preferințe.

Poftă bună!

PS: Aștepăm poze cu prăjitura cu mere făcută de voi!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *