La stomatolog

Sfaturi despre igiena orală

Este foarte adevărat că titlul este un pic cam sec….dar având în vedere că ieri am scris despre filmul care rulează acum pe internet, m-am gândit că ar fi bine să scriu și câteva sfaturi despre cum să avem grijă de dinții pe care îi avem.

 

În primul rând, cel mai important sfat este să vă spălați pe dinți. Da, știu, toată lumea se spală, ce sfat mai este și ăsta?!? Și totuși, dacă vă spălați și pare că tot sunt probleme, poate ar trebui să verificați tehnica de periaj și durata periajului. Sunt 2 factori foarte importanți. Durata minimă a unui periaj este de 2 minute. Iar tehnica…Voi încerca să explic aici, deși este mult mai ușor să vă arate medicul stomatolog cu ajutorul unui mulaj și o periuță. Dar, de dragul blogului și al artei dar mai ales al sănătății dinților… Periajul se efectuează cu mișcări dinspre gingie spre marginea liberă a dintelui, ca și când am vrea să măturăm resturile de mâncare, să le scoatem de sub gingie. NU insistați să periați gingia! Pe fețele cu relief, adică ocluzal, vom face mișcări din spate în față, pentru a scoate resturile alimentare. Pentru dinții de sus și cei de jos, mai exact pentru fața lor dinspre interior mișcările vor fi spre afară, deci dacă stropim oglinda este bine!

Atenție! Acestă tehnică de periaj nu este potrivită tuturor, de aceea vă rog să întrebați medicul stomatolog care este tehnica potrivită în funcție de situația dinților, gingiilor etc.

 

Periuța de dinți…. Din punctul meu de vedere nu contează dacă este electrică sau manuală. Eu folosesc ambele. Ce-i drept la periuța electrică efortul nostru este minim…. Perii? Da, perii pot fi medium sau soft, deși în ultima vreme se merge pe recomandarea să fie soft, deoarece sunt la fel de eficienți în a curăța dinții.

Pasta de dinți… La fel sunt de părere că nu are mare importanță firma, atâta timp cât are cantitate suficientă de fluor. Știu, este trendul să ne spălăm cu paste de dinți făcute din alge sau mai știu eu ce…. Faceți asta pe proprie răspundere, nu cred, personal, că sunt eficiente.

 

Dacă observați că vă doare un dinte sau mai mulți la rece, cald, când mâncați etc, nu ezitați să mergeți la stomatolog!! Cu cât amânați mai mult cu atât avansează lucrurile, și nu spre bine evident. Și asta înseamnă și că va fi mai greu de reparat răul deja făcut, sau poate nu mai poate fi reparat și va costa și mai mult.

 

După cum ați observat, încerc să fac cunoscută ideea conform căreia PREVENȚIA ESTE MAI IEFTINĂ!! Este mai ieftin să mergeți la control la 6 luni sau la 1 an, decât să mergeți atunci când deja nu ați mai dormit de 3 nopți și ați epuizat pastilele din casă. Daca amânarea vizitei la stomatolog costa bani și durere…hmmm…

 

Folosiți cu încredere apa de gură și ața dentară; sunt prietene, nu dușmani!

Puneți întrebări de câte ori mergeți la medicul stomatolog și de câte ori aveți nelămuriri. Este mai bine să plecați lămurit.

 

Așadar, vă încurajez pe toți să mergeți la medicul dentist regulat și să țineți cont de faptul că tehnica și durata periajului sunt factori cheie pentru a ține cariile departe!

 

Să aveți o săptămână frumoasă în care să vă gândiți un pic la prevenția aceasta care se poate aplica în toate ariile din viața voastră!


foto: Pixabay

Tagged , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *