Amintiri

Ce lucruri trăznite mai spun copiii?

În fiecare zi mă mir de ce cuvinte trăznite mai spune copilul meu. Sau ce replici ne mai dă…

Cele mai recente sunt din această seară și sună cam așa: A. este învațată cu toaleta așa că în timp ce stătea meditativ îmi spune ” mama, nu te uita la mine. Uită-te la baie, vezi dacă este curată” :)). Eu îi răspund: ” am verificat mai devreme este curat peste tot în baie” A.: ” mai verifică o dată! “.

Apoi îl strigă pe bunicul: ” bunicuțule, măi bunicuțule! “.

De stâlcit cuvinte nu prea s-a întâmplat.. Ce îmi aduc aminte acum este că pe la 1 an și 4 luni spunea ” oleptă ” la omletă și pentru lapte la 1 an a avut un cuvânt unic zic eu: , „ ptu „. Și acum în loc de suflăm cuvântul folosit este ” flusăm “,  suflu este ” flus “. Este tare tare simpatică. Mai ales că este usor sâsâită….un pic sâsâită.

Într-o zi m-am rugat tare mult de ea să doarmă la pranz. Cu acest somn de pranz avem mari mari probleme, este o mare tragedie când vine vorba de nani… În sfârșit… Am tot rugat-o și am ajuns să îi spun că a promis tata ca după ce dormim ne duce la buna si buni. Raspunsul ei a fost: “ merg cu mama, ce mare lucru! “….. ce putem să mai raspundem?

O altă replică recentă pe care o foloseste când îi este drag de cineva, așa  pare, este “ mama, te mananc ” sau “ vreau să mănânc pe bebe simpatic ” (prietena ei mai mică ).

Într-o zi i-am spus fetiței mele că dacă promitem ceva trebuie să ne tinem de cuvânt. Așa este frumos. Mama când promite ceva se ține de cuvânt. Așa ar trebui să facă toată lumea. Dacă nu ne putem ține de cuvânt mai bine nu promitem. Pe principiul promisiunea e promisiune. Și uite așa asta a devenit un slogan la noi în casă. Când nu vrea să doarmă se dă jos din pat și spune: ” mama vin imediat. Promit. Promisiunea e promisiunea ” :))

Îmi spune atât de multe lucruri ! Când este în dispoziție bună și are ea chef îmi spune: “ te ubec mama și te strâng în brațe tare tare! “.

Când sunt plecată la cabinet și vorbim la telefon, ea fiind acasă, mă întreabă: ” ce faci iubita mea? A fost dor de tine! “. Mă cam topesc când îmi spune lucruri din astea!!

Are ceva carți pe la îndemână acasă așa că a găsit recent o carte de-a mea cu rețete și îmi spune foarte serioasă: ” am treaba acum, citesc rețete de prăjituri” :)).

Acum o saptamană a venit bunicul la noi în vizită și i-a adus o umbrelă. Am tot repetat acest cuvânt dar se pare că ei mai bine îi sună ” umbreaua “. Și totul sună cam așa: “ mama acum plouă deci îmi trebuie umbreaua “.

Este extrem de înțelegătoare și ascultă tot ce îi povestesc sau îi explic. Pune multe multe întrebări “ ce este asta ” , ” de ce ” , ” cum se face ” , ” de ce facem asta ?”.

A înțeles după nu foarte multe explicații faptul că mama merge la cabinet și face bine dinții cu buba. Și când este la grădinița și vrea să se încurajeze spune tuturor că mama este la cabinet și vine repede dupa ce face bine dinții urâți :).

Este foarte grijulie cu noi. Într-o seara am vrut să pregătesc apa pentru baie și mi-a spus să nu stau cu picioarele goale pe gresie pentru că este rece să trag covorașul. Sau gustă dintr-o mâncare apoi spune ” mama poți să mănânci, nu este fierbinte“.  Dacă gust și par încântată de mâncare îmi spune ” ti-am zis e bun”.

Când se miră de ceva sau vede ceva nou râde și spune ” Doamne așa ceva nu am vazut în viața mea! “.

A descoperit pe la 1 an și 6 luni diminutivele…. mama este mamicuța, tata este taticu, bunicu este buni sau bunicuțu, buna este bunicuța, Anne este Anicuța…. și aceste cuvinte nu le-a auzit la nimeni. Nu îmi imaginez nici până acum cum reușea să gasească diminutive la orice…apicuța, nănicuța pisicuța….

În seara asta a făcut  forme din plastilină și ne invita să vedem rezultatul : “ vino să vezi minunățiile mele “ :)). Ziceți voi că nu este adorabilă?

Tot în seara asta  a chemat-o pe bunica să îi arate ce a facut ea din plastilină: “ bunaca, cioc cioc, vino să vezi ce am făcut! ” Bunica s-a minunat și a întrebat cum ai facut și răspunsul a fost: ” cu mâinile astea “.

Iar întrebarea preferată în ultima săptămână este ” ce faci măi bunicule?” :)).

Ne aduce tare tare multă bucurie! Este tare simpatică și haioasă. Este veselă, râde mult, se bucură de orice și ne dă niște replici pe masura!

Voi ce perle ați auzit recent de la pitici? Vă rog să îmi spuneți să ne bucurăm împreună de minunile noastre!

Vă doresc o seara faina și plină de ” lucruri traznite “!

Tagged , , , , ,

2 thoughts on “Ce lucruri trăznite mai spun copiii?

  1. Este, este tare simpatica. Imi e dor de perioada aceea cand stalcea cuvinte, cand ploua cu “perle”…
    Si acum vine cu replici traznite dar tot mai mult imi e dor de cele de atunci.
    Sa va bucurati de anii astia frumosi, vor fi de neuitat! Fiecare varsta cu farmecul ei, desigur, insa copilaria mica este magica.
    Pup copilul peltic si dulce! ❤

    1. Multumim! Incercam sa ne bucuram de perioada asta dar atat de repede trece timpul….parca ieri era 31 decembrie ne pregateam tinutele de revelion si acum deja este martie….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *