Totul Despre

De ce ar trebui să nu ne fie teamă de vizita la stomatolog pe parcusul sarcinii sau leuziei

Începem prin a încuraja gravidele să meargă la medicul stomatolog ori de cate ori au o problemă și nu numai. Ideal ar fi ca toate problemele de ordin dentar să fie rezolvate înainte de o eventuala sarcină, dar dacă din diverse motive nu se reușește, puteți merge la stomatolog și în timpul sarcinii.

Ce trebuie să stiți?
Sunt de evitat radiografiile dentare în timpul sarcinii, de aceea ar fi indicat să aveți o radiografie recent efectuată, adica nu mai veche de un an.
Anestezia este de evitat în primul trimestru de sarcină deoarece atunci se formeaza organele fătului iar anestezicele pot trece bariera feto-placentara într-o proporție mică.
Pe parcursul sarcinii cariile au o evolutie rapida, de aceea recomandarea de a rezolva aceste probleme înainte de a rămane gravidă. În plus, în perioada de graviditate se modifică uneori pragul de durere și atunci puteți resimți mult mai acut anumite dureri.

O altă problemă cu care vă puteți confrunta este gingivita de sarcina, care reprezintă inflamarea gingiilor, acestea căpătând un aspect roșiatic și uneori sangereaza. Acest disconfort este dat de nivelul hormonilor, care pe perioada sarcinii au nivelul mult crescut. Gingivita de sarcina poate fi agaravată și de lipsa igienei orale, de aceea este recomandat ca igiena să se faca la fel ca în mod obisnuit cel puțin de 2 ori pe zi, dimineața și seara și periajul efectuat corect, altfel riscăm acumulare de placă bacteriană, tartru care vor face durerile gingivale mai mari și se crează un cerc vicios.

În ultimul trimestru de sarcină se pot efectua tratamente stomatologice dar trebuie tinut cont de faptul că poziția pe scaun este la orizontală și se crează presiune pe vena cava determinând hipotensiune, amețeli, probleme de respirație și scaderea volumului de sange care ajunge la făt.

Ideal pentru tratamentele stomatologice este trimestrul al II-lea de sarcină, dar dacă totuși vă confruntați cu probleme de ordin dentar nu ezitați să apelati la medicul stomatolog, care va reuși să găsească o solutie să vă elimine durerea dentară.
Sarcina nu este o contraindicație pentru tratamentul stomatologic.

Durerea dentară este de multe ori insuportabilă și este motiv în plus de stres și asupra organismului mamei și asupra organismului fătului. Cea mai bună soluție se va gasi împreună cu medicul stomatolog curant.

Le urez tuturor mamicilor sarcină usoară și nu uitați că prevenția este cea mai bună!

foto unsplash

Tagged ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *