La stomatolog

Ce se întâmplă cu stomatologia modernă?!?

Știu că am mai scris despre stomatologia modernă acum ceva timp dar simt nevoia să repet câteva lucruri, în speranța că vor ajunge la cât mai mulți oameni.

 

Foarte mulți oameni sunt probabil uimiți și în același timp nedumeriți referitor la ce se întâmplă în cabinetul stomatologic și la cum se desfășoară lucrurile. De ce? Pentru că în cabinet sunt mulți medici de obicei și mai derutant pentru pacienți este că fiecare medic face altceva.

Asta este chiar ciudat. Mi se întâmplă, încă des, ca oamenii să îmi spună: “pe vremea mea un medic le făcea pe toate, nu trebuia să ne plimbăm la atâția medici”. Și atunci trebuie să le explic faptul că totul a avansat, mai ales medicina. Și este foarte greu pentru un singr medic să le știe pe toate și mai ales să le facă bine pe toate. Pur și simplu nu poți ține pasul. Asta este părerea mea. Și nu numai……

De exemplu, să luăm endodonția, care este domeniul meu de acivitate. Multă lume privește asta ca o limitare, când de fapt nu este așa. Sunt foarte multe lucruri noi în endodonție în ultimii ani și ca să poți lucra la un anumit nivel trebuie să știi multe lucruri. Cursuri, congrese, compendii etc. Este vorba de a face lucrurile la un anumit nivel.

 

Și bineînțeles mai trebuie menționat faptul că patologia este uneori destul de complexă iar imunitatea organismului este…..imunitate. Sunt din ce în ce mai multe cazuri care nu pot fi rezolvate de medicul de stoma generală din varii motive, dar mai ales pentru că este nevoie de lucruri specifice, începând de la materiale și terminând cu skills-uri, pentru că este diferență între a face tratamente de canal 7-8 ore pe zi, zilnic și a face tratamente de canal o dată pe săptămână.

 

Se pare că în ultimii ani anatomia radiculară este din ce în ce mai complexă, deci fără măcar lupe este dificil să poți găsi toate canalele în primul rând.

Să vorbim despre microscop, care este un aparat minunat menit să ne ușureze munca. Și chiar o face! Este foarte important totuși și tipul de microscop, adică lentila este unul dintre aspectele foarte importante.

 

Așadar medicul endodont are dotările necesare pentru a efectua un tratament de canal corect, în funcție de situația clinică.

La fel cum un medic parodontolog are dotările necesare pentru a efectua chiuretaje și alte intervenții specifice, care ar fi greu de efectuat de către medicul de stoma generală.

 

Și lista specialităților poate continua.

Până data viitoare când ajungeți la medicul stomatolog, informați-vă despre ce am scris eu mai sus și nu uitați: BRUSH BRUSH BRUSH! 🙂

 


foto: Pixabay

Tagged , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *