Tips & Tricks

Despre tehnologia care ne răpește momente frumoase alături de cei dragi

Peste tot în jurul meu văd oameni cu adevărat cufundați în telefon. Indiferent de ce fac sau unde sunt: pe stradă, pe trecerea de pietoni, în autobuz/tramvai, în mașină…. Nu vi s-a întâmplat să mergeți la munte și să vreți să mergeți legal și totuși cineva merge sub limita de viteză și eventual în zig-zag? Când se întâmplă asta de obicei am observat că oamenii sunt cu ochii în telefon…lucru pe care sincer nu îl pot înțelege. Din punctul meu de vedere se pun în pericol pe ei dar mai ales pe ceilalți participanți la trafic.

 

Uneori mă gândesc cum am ajuns să fim în ziua de azi. În sensul de cât de legați de telefonul mobil suntem. Dacă ne-ar întreba cineva ce luăm pe o insulă pustie și am avea voie să ne gândim la doar 3 lucruri cu siguranță că 2 din cele 3 vor fi telefonul mobil și încărcătorul :)). Nu știu dacă este amuzant sau trist.

Cred că în anul 2018 nu ne mai putem imagina o zi fără tehnologie. Oare cum ar fi să plecăm pentru 2 zile într-un loc în care nu există telefoane, tablete, televizoare, laptopuri etc. Să fie doar cărți, aer curat, relaxare… Sună bine în teorie și cu siguranță că mulți dintre noi am spune că ne dorim să fugim de tumultul orașului, dar oare chiar am reuși să ne bucurăm de această liniște totală? Cred că am simți că ne lipsește ceva…să nu putem butona, să nu putem da un search pe google.. Eu am trăit pe pielea mea experiența aceasta când am fost în Deltă. Semnal nu prea este așa că a fost un test greu de trecut. Primele ore mă uitam la telefon din 2 în 2 minute. Și tot încercam să intru pe internet, sau să sun, mă uitam la mesaje..Dar după aceea a fost chiar relaxant, m-am putut bucura de restul zilei și de ziua următoare fără să mai fiu stresată de telefon și fără să urmăresc toate aplicațiile din telefon :)). Cred că ar trebui făcută din când în când o detoxifiere de tehnologie. Prinde tare bine. Cred că acesta este adevăratul detox de care avem nevoie.

 

Și când revenim la agitația orașului să ne aducem aminte ce bine ne prinde un pic de liniște în adevăratul sens al cuvântului. Și atunci cred că ne putem găsi măcar 5 minute în fiecare zi în care să punem telefonul pe silent într-o altă cameră, reducem la tăcere zgomotele din exterior, luăm o saltea de yoga, ne îmbrăcăm comod și incercăm să ne liniștim gândurile. Reducem la tăcere toate zgomotele din exterior și gândurile și grijile din capul nostru. Sau cel puțin încercăm. Eu cred că dacă facem asta zilnic la un moment dat vom reuși să ne relaxăm și să medităm în cele 5 minute.

Trebuie să recunosc faptul că nici eu nu fac acest lucru pe cât de des mi-aș dori, adică zilnic. Încerc totuși ca la 2 sau 3 zile să îmi iau 5 sau chiar 10 minute în care nu fac nimic, telefonul este în altă cameră, copilul este plecat la plimbare cu tata. Am o aplicație care mă ajută cu o muzică relaxantă sau tot felul de sunete potrivite pentru meditație. Și am un și un timer și îl setez la 10 minute. De obicei oboseala este atât de mare încât mai am puțin și adorm deși nu acesta este efectul scontat ba chiar am înțeles că nu ar fi indicat dar….oboseala învinge :)).

 

Revenind la tehnologia care ne răpește momente frumoase alături de cei dragi și mai exact la momentele pe care le pierdem pentru că stăm cu nasul în telefon.. Cine știe ce minunăție face copilul sau ce expresii mai are și noi pierdem momentul pentru că am primit un sms sau ne sună șeful sau ne uităm pe facebook… Sau mai sunt momentele acelea când ieșim în oraș și pentru 30 de minute toată lumea povestește, râde, glumește apoi dintr-o dată ceva se întâmplă și toți sunt cu ochii în telefon…O masă cu 10 oameni și 9 dintre ei se uită la telefon…. Parcă nu mai știm să relaționăm, să mai puirtăm conversații, să râdem, să facem glume, să ne distrăm etc. Totul totul trebuie să se întâmple cu telefonul în mână….bine nu chiar tot dar….mi se pare că devenim din ce în ce mai dependenți de lumea aceasta virtuală. O fi bine? O fi rău?

 

Voi ce credeți? Care este relația voastră cu tehnologia? Dar copiii? Cât de mult îi expuneți la tehnologie?

 

Să aveți o săptămână plină de momente de relaxare și cu cât mai puțină tehnologie!

 


foto unsplash

Tagged , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *