Totul Despre

Totul despre… cezariană

Acesta este un articol despre experiența mea în ceea ce privește operația de cezariană.

Ei bine….trebuie să recunosc că mi-am dorit parcă de la început să nasc prin cezariană. Mi-a fost un pic teamă de nașterea naturală. Am auzit povești și despre una și despre cealaltă. Nu eram 100% convinsă să optez pentru una sau pentru alta, dar timpul si evoluția sarcinii au decis ca totuși să fie cezariană.

Și atunci am început să mă documentez despre ce înseamnă cu adevărat cezariana. Filmulețe, cărți, păreri și opinii… Nimic din toate astea nu te pregătesc pentru ce urmează și cred că nu poți să înțelegi cu adevărat ce presupune o operație de cezariană până când nu treci prin asta…

Trebuie să recunosc că părea ceva destul de ușor din ce am citit. Multe mămici povesteau că a fost destul de dureros dar te recuperezi repede. Și nu sunt durerile acelea așa bau-bau.  Cred că depinde de fiecare, mai exact de pragul durerii.

Să o luăm pas cu pas prin filmul zilei în care a venit pe lume copilul meu minunat. Am programat de comun acord cu doamna doctor care mi-a urmărit sarcina cezariana pe data de 22. Decembrie. Dimineața bineînțeles că m-am trezit devreme…oricum cine a putut să doarmă?? Parcă nu aveam încă emoții… M-am ocupat să îmi fac bucle…multe….nu a fost o decizie prea bună :)). Până seara tot părul îmi era încurcat pentru că….vorba aceea cine se mai piaptănă imediat după cezariană? :))

Mergem mai departe…Am luat bagajul, deși nu prea am avut nevoie de mare lucru de acolo. Aveau de toate cei de la spital, fiind privat. Nu știu cum este la cele de stat, dar poate asemănător. Am ajuns în salon…Deja emoțiile erau multe multe…Parcă îmi venea să plâng de atâtea emoții…. Lucru care s-a și întâmplat fără oprire până când mi-am văzut fetița.

Am mers în preoperator, mi-au prins linie venoasă, apoi în sala de operație. Mi-au făcut rahianestezie. A fost prima dată în viața mea când am făcut acest tip de anestezie. A fost și tare ciudat. Am citit tot felul de povești despre cum simte fiecare această anestezie. La mine a fost așa: În momentul injectării am simțit o greutate în picioare, parcă mă trăgea un bolovan în jos. Și o senzație de rece peste tot. Nu pot spune că a fost dureros, dar ceva ceva simți.

Apoi am început seria a doua de plâns….de ce?… Nici eu nu pot să îmi explic. Cred că nici atunci nu îmi puteam explica. Îmi treceau atât de multe gânduri prin cap….ce bine că am ajuns până aici, ce bine că e bebe bine, oare cum va fi prima întâlnire, oare o să pot memora momentul acesta mereu, oare plânge imediat, oare ce se întâmplă acum….. Toate gândurile m-au ținut ocupată până când am auzit plânsetul EI! Și bineînțeles că am început să plâng iar, de data aceasta nu de teama de necunoscut ci de o mare mare bucurie! Mi-am dorit ca în momentul în care am văzut-o să fac o poză mentală și să nu uit niciodată secundele acelea!

Apoi am fost dusă în salon. Mă simțeam obosită, epuizată, deși parcă nu făcusem mare lucru. Nu mai țin minte mare lucru din primele 2 zile…. Știu doar că doamna doctor a rămas până a venit bebe în salon. Apoi au venit prieteni să ne vadă dar cu părere de rău pentru mine sunt un pic în ceață acele două zile. Am avut cateter pentru calmant dar nu l-am folosit decât o dată. Nu a durut injecția cu heparină. Mi s-a înfundat vena în ziua 2 așa că a fost necesar să găsească alta…

Iar ziua următoare după cezariană….aici este povestea…. Este adevărat ce se spune că este cea mai grea zi. Mi s-a părut incredibil de greu să mă dau jos din pat sau să mă întorc și să stau pe o parte. Dureros dar nu a fost atât durerea cât senzația că efectiv nu pot să fac mișcarea respectivă. Dar după ce m-am dat jos din pat m-am plimbat mult….Am făcut nenumărate ture. Nu a fost dureros. Simțeam un disconfort la mers și parcă nu reușeam să stau dreaptă pentru că mă durea. Dar încet încet am reușit să mă mișc normal, să îmi desfășor activitățile normal, să ridic bubulina din pat, să o pun la loc și nici nu vreau să vă spun cu ce viteză mă întorceam și mă dădeam jos din pat când plângea! Senzația pe care o simțeam la nivelul operației era ca o arsură. Dar nu insuportabilă. Îmi puteam desfășura activitățile și s-a vindecat foarte bine. Nu am ratat nici un control postoperator și cred că a fost important. Acum, după doi ani, abia se mai zărește tăietura. Am avut inspirația să mă las pe mâna unui medic foarte bun câreia îi mulțumesc din suflet că a avut atâta grijă de noi și de mine!

Și acum citire din sfaturile de la specialist, dr. Alina Ciubotariu, sfaturi referitoare la operația de cezariană:

-anestezia practicată pentru această intervenție este rahianestezia; anestezia generală este utilizată rar atunci când din diverse motive nu se poate realiza rahianestezia sau este o situație de extremă urgență

-după instalarea anesteziei se va monta o sondă urinară care va fi menținută 16-24 ore

-cea mai utilizată tehnică operatorie folosește incizie orizontală în porțiunea inferioară a abdomenului, deasupra osului pubian

-pregătirea preoperatorie: toaleta generală este foarte importantă, insistând asupra zonei operatorii, poate scădea semnificativ rata complicațiilor infecțioase postoperatorii, postul alimentar cu 6 ore înainte de intervenție pentru a preveni reacțiile organismului în timpul anesteziei (greață și vărsătură), medicul anestezist trebuie informat cu privire la toate problemele de sănătate din antecedente sau actuale

-după operație lăuza este monitorizată în salonul postoperator timp de 24 de ore

-în ziua următoare operației, cel mai târziu, se extrage sonda urinară și pacienta este încurajată să își reia mersul obișnuit

-pansamentul este îndepărtat la 48 de ore și plaga este lăsată liberă

-dușul peste plagă este permis la 3 zile postoperator

-controlul postoperator se face la 10-12 zile de la naștere

-la domiciliu lăuza este sfătuită să își urmărească temperatura și aspectul plăgii operatorii în primele 7-10 zile

-următorul control postoperator se va face la 6 săptămâni.

În speranța că toate acestea v-au fost utile, vă mulțumesc pentru că în seara aceasta ați răsfoit împreună cu mine filele cu amintiri!

 

foto unsplash

Tagged ,

4 thoughts on “Totul despre… cezariană

  1. Felicitări, mi se pare foarte greu din ce stie aici… Pt mine e ceva uimitor ce curaj aveti voi femeile sa citiți asta si sa optați pt cezariana..
    Bine.. Si nașterea normala nu e ușoară, oricum felicitați ..
    Daca trebuia sa nască bărbații nu mai existau oameni pe pământ 😂😂😂😂

    1. Multumim! Cineva trebuie sa fie curajosul sau mai bine spus curajoasa. Este o meserie tare grea asta de mamica, incepand cu momentul cand afli ca ai ceva in burtica si pana….la adanci batraneti cred :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *