De altfel și un subiect mereu de actualitate. Cred că în fiecare minut există cineva în lumea asta care este nemulțumit de felul în care arată, mai exact de kilogramele în plus acumulate. Și totuși presiunea din partea mass-media este uriașă. Deși au fost nenumărate cazuri de oameni ajunși la limita depresiei, totuși peste tot vedem corpuri sau siluete perfecte. Nu am nimic nici cu unii nici cu ceilalți, dar pur și simplu cred că ar trebui să fim echilibrați. Încurajez o viață activă, echilibrată și sănătoasă. Partea cu sănătoasă are uneori valențe diferite pentru fiecare dintre noi. Trebuie să ținem cont mereu de afecțiunile cronice, să respectăm tratamentul prescris de MEDIC, să cerem mereu sfatul SPECIALISTULUI înainte de orice cură de slăbire sau program sportiv.
Acestea fiind scrise, fără a avea pretenția de a fi nutriționist, dietetician sau consilier în slăbire, voi scrie mai jos câteva idei de meniu. Bineînțeles că fiecare dintre voi va ține cont de bolile generale, tratamente pe care le luați și așa mai departe. După cum știți unii dintre voi, am mai scris despre slăbit, respectiv despre călătoria mea și cum am slăbit 35 kg după ce am născut (aici și aici).
Mereu am fost un fan declarat al sportului, mișcării. Așa am fost învățată de mică, dimineața după trezire făceam *înviorarea*, câteva mișcări de streching și un pic cardio (în limbajul sportiv de azi…). Probleme de sănătate nu am avut și nici nu am. Nu știu dacă se datorează stilului de viață, geneticii sau îmbinării dintre cele două. Am folosit sportul pe post de antidepresiv, în momentele în care aveam de învățat pentru examene dar nu mai reușeam să mă concentrez, atunci când am avut nevoie să slăbesc, să mă tonifiez, să lupt cu poftele și de întreținere. Iubesc sportul, deși nu am făcut nimic de performanță.
De mică am fost pe rând la balet, gimnastică ritmică sportivă, tenis, înot, baschet apoi mai mare la sala de fitness, pilates, yoga, am încercat jogging-ul, m-am plimbat cu rolele, patinele, am urcat 10 etaje, am testat tot ce era posibil, cred. Bineînțeles, subliniez din nou, sănătatea mi-a permis-o.
Părerea mea personală este că nu reușești să slăbești sănătos doar cu sport sau doar cu dietă. Trebuie combinate. Dacă am adus vorba de diete…ATENȚIE mare la toate dietele din ziua de azi..keto, gluten-free, dieta hiperproteică, hipocalorică, militară, japoneză și tot așa….. Eu personal nu cred în nici una dintre ele. Motivul este simplu…consider că fiecare dintre ele te privează de nutrienți necesari organismului pentru a funcționa în parametrii normali. Dieta ar trebui să fie personalizată, în funcție de nevoile fiecăruia, probleme de sănătate, kg de dat jos etc.
Eu am respectat niște reguli simple, spun eu, și anume:
- am evitat să mănânc după ora 19, maxim 20
- dacă mă rodea stomacul sau psihicul mă tot îndemna să mănânc…de obicei apelam la un măr cu puțin unt de arahide, sau un morcov
- am încercat să beau suficientă apă, pentru mine asta înseamnă 2l sau 2,5l
- am eliminat zahărul de tot, din tot, inclusiv dulciurile de toate felurile; dacă pregăteam vreun dulce acasă puneam miere sau pastă de curmale sau banană…nici copilul nu a mâncat cu zahăr până la 2 ani
- m-am apucat de gătit…nu serios, dar cât să îmi prepar ce doream fără ulei sau alte prostii din comerț
- mesele constau de obicei în legume făcute la aburi pe care puneam ceva condimente să fie gustoase, ou, carne de pui/curcan la cuptor sau abur, peste la cuptor
- dacă simțeam nevoia să ronțăi apelam la morcovi cruzi, castraveți, o roșie, sau un fruct
- de asemenea consumam de 3 ori pe săptămână porridge (cereale de ovăz fierte în lapte)-așa împărțeam masa cu bubulina
- dacă ieșeam mă limitam la a bea un ceai verde sau limonadă
- salatele au fost de bază… spanac, salată verde, măsline, castraveți, roșii, brânză de capră ca să fie mai interesantă, pui, salată de morcov cu țelină cu puțină lămâie, ciuperci, năut
Sportul nu a lipsit, de la nivel începător apoi treptat am crescut. Dar îl făceam zilnic, măcar 20 minute. Așa mi-am impus, nu cred că are vreo relevanță dacă sunt 20 sau 10 sau 30, important este să fie. Acum, de când programul a devenit extrem de încărcat, încerc totuși să fac sport 4 zile pe săptămână. În zilele grele aleg ceva mai ușor, yoga sau pilates. Încerc mereu să am în frigider legume proaspete, fructe astfel încât să pot face repede o salată sau ceva snacksuri din legume. Beau 2 sau 3 pahare de apă dimineața. M-am obișuit ușor ușor să fac asta și văd că mă ajută, adică seara nu mă mai doare capul de la deshidratare :)).
De exemplu astăzi am avut o zi mai lejer, cu program nu așa încărcat, deci am mâncat la micul dejun 1 iaurt cu semințe de in și afine, gustarea a fost reprezentată de 2 ardei grași mici și 2 piersici iar până la ora 13 am băut 1,5l apă. Sport am făcut 45 minute, cu greutăți (din nou, am voie să fac astfel de exerciții, conform medicului). Prânzul este reprezentat de o porție de ciorbă iar la cină cel mai probabil o salată cu baby spanac și brânză de capră. Dacă vreau să ronțăi am pregătiți niște morcovi, o felie de pepene sau 1 măr.
Încerc să am echilibru în toate și să nu exagerez. Poate azi nu mănânc porții atât de consistente pentru că organismul nu îmi cere. Mâine probabil mai adaug ceva în meniu, dar încerc pe cât posibil să fie fără prăjeli, patiserie, dulciuri.
Important este, dragi mămici și doamne, să vă iubiți așa cum sunteți. Rezultatele vor veni. Important este să vă doriți asta pentru voi, pentru că vă iubiți și pentru că meritați. Pentru VOI! Nu pentru soți, prieteni, copii. Și dacă uneori vă abateți de la regim, sport etc nu vă pedepsiți. Nu ați greșit. Este normal să mai dorim din când în când o prăjitură sau eu știu ce altceva vă face plăcere. Încercați să vă bucurați de tot ce aveți, să savurați momentul. Mâine aveți destul timp să o luați de la capăt. Nu vă judecați prea aspru, toți greșim, este omenește. Deși cu greu aș putea să numesc o *cheat meal* o greșeală…
Voi ce ați avut azi în meniu? Hai să ne inspirăm unele pe altele!
foto pixabay-