Totul Despre

Ce ne trebuie pentru diversificare?

Este o etapă foarte importantă pentru cei mici și cei mari. Poate că mai mult pentru cei mari, căci noi ne simțim adesea stresați și sub presiune. De fapt ar trebui să fie cea mai frumoasă perioadă. Este momentul în care ne dăm seama că bebelușul a crescut, începe o etapă cu totul nouă, una care îl va aduce mai aproape de independență.

 

Pentru mine nu a fost un stres ci doar o etapă pe care o așteptam cu nerăbdare. Am fost la medicul pediatru cu o săptămână înainte, mi-a făcut lista cu alimente, mi-a explicat ce este de explicat, mi-a povestit cum să le prepar, cât să ofer și mi-a răspuns la toate întrebările.

Apoi a venit și vremea când bubulina a luat prima linguriță de mâncare! O zi cu adevărat importantă! Parcă deja proiectezi în minte următorii 10 sau 20 de ani și îi vezi cum trec rapid prin fața ta….

 

Sunt totuși niște lucruri pe care aș fi vrut să mi le spună cineva. Bineînțeles că medicul pediatru este cel care dă sfaturile legate de mâncare, ce cât și cum.

Să aveți pregătite niște haine doar pentru momentele când testați alimente. Pentru că se vor murdări și uneori petele nu mai ies. Știu că sunt și bărbițe speciale dar bubulina nu a acceptat nici una așa că ar fi bine să aveți cam 3 sau 4 rânduri de haine numai bune pentru luat masa. Da, inclusiv pantaloni 😊.

Cel mai minunat aparat este acela care pregătește alimentele la abur și le și pasează. Noi nu l-am avut dar de foarte multe ori mi-am dorit să îl am pentru simplul fapt că îmi ușura munca tare mult.

Țineți cont de faptul că la început mâncarea va fi puțină deci majoritatea blenderelor nu pot pasa o cantitate mică de alimente…

Nu vă stresați pentru cât mănâncă bebelușul. Fiecare știe cât are nevoie. Sau poate nu are o zi bună și nu vrea să guste. Nu disperați și nu vă panicați. Eu nu am obligat-o pe A. niciodată să mănânce ,doar o linguriță, una și gata,. Dacă nu a vrut i-am respectat alegerea. Au fost unele zile în care deși începuse să mănânce de 3 luni și avea mai multe mese de solide, nu vroia să ia mai mult de 2 lingurițe. Nu a fost nici o problemă și nu m-am stresat. I-am dat lapte dacă a vrut. În nici un caz nu am forțat-o sau obligat-o.

Tabletele și telefoanele mai mult deranjează decât ajută în timpul mesei. Știu că pare să mănânce mai mult atunci când sunt desene sau muzică dar asta doar pentru că sunt distrași și nu mai pot fi atenți la cât de sătui se simt. Deci nu recomand. Gândiți-vă doar la ce obiceiuri ar crea asta ca și adult…la fel vor mânca și în viața de adult, fără să fie atenți la cât mănâncă și fără să își dea seama cu adevărat dacă se simt sătui sau nu.

 

Eu am optat pentru lingurițele din poza de mai jos și bolul care are ventuză și se poate lipi de masă. Credeți-mă că uneori se dovedește foarte util pentru că nu ajunge mâncarea pe jos din greșeală.

 

 

De băut am optat pentru cana cu pai până pe la 1 an și jumătate apoi am apelat la cana cu 2 mânere, cea din imagine.

 

 

AM lăsat-o să pună mâna pe mâncare, să o strângă în palme, să își dea cu ea pe față, să o întindă pe masă, să experimenteze tot ce vrea cu mâncarea, să îi simtă consistența etc. Nu a rămas cu nici un obicei prost, așa cum ar putea crede unii.

AM preferat ca în fiecare zi să îi fac mâncare proaspătă, asta până spre vârsta de 2 ani. De ceva timp îi dau aceeași mâncare și a doua zi dacă o mai vrea de exemplu. Sau ciorbița îi dau și 3 zile din ea. Depinde de mâncare. Dar fiecare face așa cum dorește cu mâncarea, ideea este să nu fie veche și oricum cea mică are deja 2 ani și 3 luni deci am trecut de etapa nu mănâncă aceeași mâncare 2 zile la rând.

Carnea i-am fiert-o 2 ore la început. Ouăle 15 minute la început. Sarea am introdus-o abia după 2 ani și zahărul la fel, dar primește ceva cu zahăr o dată la….mult timp. În tot ce fac pe post de  desert prefer să folosesc miere sau sirop de arțar.

 

Acestea fiind scrise….aștept întrebările voastre despre această etapă și vă urez celor care începeți în curând mult succes și răbdare! Și poftă bună la mâncăruri bebelușești!

 

 


 

Tagged , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *