Tips & Tricks

Cum vopsim ouăle?

Încep prin a menționa că vopsitul ouălor a fost probabil activitatea principală a acestor zile. Sigur că deja multă lume a renunțat la vopseaua clasică și a adoptat metode bio, gen coji de ceapă, sfeclă, șervețele.

La o tură prin magazine m-am uitat pe raftul cu vopsea pentru ouă. Și am pozat câteva ambalaje, adică mai exact secțiunea ingrediente.

În una dintre vopsele am găsit de exemplu, printre altele, E 904 (șelac). Ce este? Shellac este o rășină secretată de insecta numită kerria lacca. Acestea se găsesc în India și Thailanda. Teoretic este aprobat pentru a fi folosit în alimente și medicamente dar din păcate nu sunt prea multe informații referitoare la cât de sigur este acesta pentru a fi folosit în scop alimentar. Acest shellac este utilizat și la medicamente sau fixativ de păr, lac de unghii.

Alt ingredient din lista lungă de E-uri este E 131 sau albastru patent V. El este interzis ca și colorant alimentar în Norvegia, Australia și SUA. Și surpriză este interzis copiilor. Și bonus mai are și ca efecte producerea de reacții alergice severe.

Alt ingredient bineînțeles este tot un E. E 104-galben de chinolină. Se pare că apare pe lista celor 6 aditivi ce se pare că sunt responsabili pentru apariția ADHD. Acest colorant se pare că reprezintă o sursă suplimentară de plumb și aluminiu. Teoretic nu are efect cancerigen dar totuși s-au observat modificări ale ADN-ului…

Și o vedetă a sezonului este E 122-azorubină. Este interzisă în țări ca Japonia, Canada, SUA, Norvegia, Suedia. Acest colorant este obținut prin sinteză de produse petroliere. Poate produce reacții alergice severe, printre altele.

 

Așadar supermarketurile au fost pline de vopsea de ouă, care mai de care mai plină de E-uri…. Nu pot să spun că sunt extremistă, dar dacă pot să evit un rău, de ce să nu o fac? Cred că mai bine și mai sănătos ar fi să vopsim ouăle cu sfeclă, coji de ceapă, turmeric, șervețele și ce alte variante de genul acesta mai știți. Și așa trăim într-o societate care pare că ne îmbolnăvește zilnic mai ales prin alimentație și devine un slalom periculos printre rafturi atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat hrănitor pentru organism.

Tips: cu șervețelul am înțeles că se face așa: oul se unge cu albuș, apoi se pune șervețelul cu model, așteptăm să se usuce și dăm peste cu albuș.

 

Paște fericit tuturor!


foto pixabay

Tagged , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *