Peripetii

” Se anunță cod portocaliu ”

Se pare că acesta este subiectul zilei. Toată săptămâna mai multe județe vor fi sub cod portocaliu. Ba chiar în București s-au și închis școlile.

Nu știu ce vârstă aveți voi dar…mai țineți minte iernile de prin anii 90?

Ierni în care zăpada era aproape cât casa și abia aveai pe unde să ieși ca să poți face cărare. Și mergeam prin tunel de zăpada? Eram la grădiniță pe vremea aceea. Dar mereu am fost, zi de zi mă ducea bunica. Viscol, zăpadă, frig, gheață…. Nu exista excepție. Pentru că nimic nu era greu pe vremea aceea. Fiecare mergea unde avea treabă, școală, grădiniță, serviciu….

Și țin minte că mă îmbrăca pe cât de gros se putea…bluze, pulovere făcute chiar de bunica, geacă groasă cu blană înăuntru. Și vreo 3 perechi de șosete croșetate tot de bunica. Poate chiar și botoși peste 😊).

Și uite așa mă lua de mână și mergeam încet încet spre grădiniță. Mai era gheață pe drum de pe la vreo streașină, ocoleam nămeții de zăpadă și mergeam pe cărare. Dar mergeam la grădiniță și era chiar de neconceput să nu mă duc pentru că este frig sau este zăpadă.

Și mai țin minte cum mergeam cu bunica în fiecare sâmbătă la piață. De dimineață pentru că atunci găsești ce e bun. Și era așa de frig…ajungeam acasă înghețată și repede puneam picioarele pe sobă să mă încălzesc.

De ieșit afară la joacă ce să mai spun…nu exista zi să nu ne întâlnim toată gașca de pe stradă să ne dăm pe derdeluș cu sania, să ne dăm pe gheață, să dăm zăpada din fața porții, să ne *bulgărim*. Și uite așa, când abia ne lăsam chemați în casă, eram uzi și înghețați. Dar cine mai simțea? Ne bucuram când vedeam zăpadă! Acum parcă toată lumea se sperie când aude de zăpadă….

Da, știu ce spuneți, dacă e gheață cum mergem cu mașina….ei bine, ai mei părinți reușeau să ajungă chiar și în iernile acelea geroase și cu zăpada cât casa. Și făceau drumul București-Brăila. Acum parcă ne sperie câțiva fulgi și cele -10 grade sunt taaaaare friguroase….

Azi dimineață m-am tot gândit oare să duc copilul la grădiniță? Da, am ales să o duc tocmai pentru că nu părea nimic suspect afară…. zăpadă nu…..pe jos uscat….. Am zis că probabil este doar ger. Telefonul arăta -9 dar se simt ca -16…auch…..o să ne amorțească nasul și buzele…

Ne-am echipat corespunzător și am ieșit să dăm piept cu iarna de afară. Surpriză! De fapt erau -5 grade (așa arăta mașina)  și chiar deloc ger…..în adevăratul sens al cuvântului. Da, frig, dar nu ger. Nu ne-a înghețat nici nasul nici gura și am putut respira aerul care nu era chiar așa de rece. M-am felicitat în gând că am ales să duc totuși copilul la grădiniță mai ales că aștepta să se întoarcă la copii. I-a fost tare dor de ei cât a stat acasă și zilnic mă întreba dacă astăzi mergem la copii.

Este abia luni. Vom mai vedea ce va mai fi până vineri. Se anunță și -20 grade. Oare chiar așa va fi?

La voi cum a fost azi? Ger? Zăpadă? Ați ajuns la serviciu? Copiii au mers la grădiniță/școală?

Update: 17:30 –  Între timp a început viscolul și la noi!

foto unsplash

Tagged , , , ,

12 thoughts on “” Se anunță cod portocaliu ”

 1. Nu este o idee rea ca s-au inchis scolile. Pe vremea noastra nu era traficul de azi, nu era atat de multa lume cum e azi. Bucurestiul e mai aglomerat fata de anii copilariei noastre. Pe mine nu ma deranjeaza temperaturile scazute, ci ninsoarea. De ce? Trebuie sa dau la lopata ca sa imi dezapezesc masina, asta dupa ce o gasesc. In rest, poate sa fie si -20 atat timp cat nu ninge. 😀

  1. Dar ieri nici macar zapada nu a fost… nici asa de frig. Copiii mai mari pot merge cu autobuze si tramvaie care cred ca au circulat. Am inteles ca a fost ok ieri in Bucuresti si azi se circula binisor. Spor la dat zapada jos de pe masina pentru ca se anunta ca azi ninge toata ziua!

   1. Ieri da, intr-adevar, nu a fost zapada mare. Nici azi dimineata nu mi s-a parut a fi ceva de speriat. A fost super ok traficul ieri in Bucuresti, azi ok si eu cred ca din cauza faptului ca s-a decis inchiderea scolilor si a gradinitelor. Din ce am auzit azi, pe fuga ce-i drept, se vor recupera aceste zile pierdute. Ieri, nu prea a fost frig, dar, vantul a dat senzatia de frig.

    1. Să recupereze? săracii copii! Nu cred totuși că îi va supune la așa ceva :)). Noi am dus copilul la grădiniță zilnic. Da, miercuri s-a cam patinat prin oraș dar ce să facem….

   2. Second reply: avand in vedere ca acum sunt si eu in randul parintilor, pot sa mai adaug inca un motiv la de ce consider ca a fost ok inchiderea scolilor: se stie faptul ca in RO, la ora actuala, este epidemie de gripa (nu a fost declarata oficial), dar cand ai 60 de decese…Copiii sunt mai protejati si de capriciile iernii si de a evita, temporar, socializarea cu o persoana care are gripa, mai ales ca cei mici nu au o imunitatea la fel de buna ca oamenii maturi.

    1. Ai citit postul în care scriam că și noi am avut gripă nu? Inclusiv cea mică.
     Eu cred că frigul mai omoară din bacteriile și virusurile astea.
     Este epidemie de toate la noi….nici nu mai știi cum să faci, să îi duci la școală, să îi ții acasă….

 2. Parerea mea este ca se creeaza prea multa panica. consider ca scolile si deasememnea gradinitele ar trebui inchise in momentul in care chiar sunt namenti de zapada pe unde chiar nu poti trece, cat despre temperaturi consider ca nu sunt chiar de speriat! La -8 grade consider ca nu este o temperatura pentru care nu poti iesi din casa!

  1. Un pic de manipulare clasică aș spune……….
   În Prahova nu au fost închise școlile…

 3. Ce frumos! Amintiri deosebite. Doresc ca toti copii sa aiba amintiri placute pe care sa le retraiasca peste ani!!!

  1. Din pacate, majoritatea copiilor din ziua de azi nu prea mai stiu ce inseamna o tavaleala prin zapada, o “bataie” cu bulgari, datul cu sania sau hainele ude de la multa tavaleala prin zapada. Ce meciuri de fotbal faceam in spatele blocului cand dadea o ninsoare serioasa, totul se transforma in hochei sau fotbal-hochei. Frumoase amintiri.

   1. Mă bucur că ți-am reactivat amintirile despre vremurile cu zăpadă atunci când eram copii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *